Deel Nederlandse horeca stellig: ‘Vanaf 17 januari open’

Een groep horeca-ondernemers in Nederland neemt het niet meer dat er geen steunmaatregelen meer komen vanuit de overheid. Zij willen op 17 januari open.

Vijftig afdelingen van de sectororganisatie Koninklijke Horeca Nederland zeggen mee te zullen doen aan de actie. Zij worden niet gesteund door het landelijk bestuur van de organisatie, maar gaan toch door met de dreigementen die ze eerder deze maand al uitten.

17 januari

17 januari gaan die zaken dus weer open. Die datum is niet toevallig gekozen. Dan moet het effect van de heropende winkels duidelijk zijn en zijn de feestdagen achter de rug.

‘Iedereen heeft afgelopen weekend de beelden van veel te drukke winkelstraten gezien. En dan moeten de feestdagen er nog aankomen. Als wij in december opengaan, dan zullen eventueel oplopende cijfers daar ongetwijfeld aan worden toegeschreven. Dat willen we voorkomen. Wij zijn ervan overtuigd dat onze branche niet het probleem is’, zegt Johan De Vos van de afdeling Breda aan de NOS.

Water aan de lippen

Volgens De Vos is een langere sluiting niet haalbaar. ‘Voor de horeca staat het water niet meer tot aan de lippen, inmiddels stroomt het de mond in. Er rest nu niets meer dan de keuze van open of failliet gaan.’

Nog volgens De Vos is de horeca niet de oorzaak van de huidige coronagolf en kan de sector in alle veiligheid werken.

In België ziet het er niet naar uit dat de horeca snel mag heropenen. Premier Alexander De Croo had het over een sluiting tot mogelijk begin februari. Intussen zijn de niet-essentiële winkels wel heropend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20