Deal is rond: Renault kan 5 miljard gaan lenen, belastingbetaler staat garant

Woensdag kondigt Renault in een persbericht aan dat ze een overeenkomst met de Franse staat en verschillende banken hebben gesloten. Nadat hij vorige week duizenden banen op de tocht zette, krijgt de Franse automaker een lening van 5 miljard euro met staatsgarantie.

Zo kan het bedrijf de financiën op orde krijgen nadat de coronapandemie zwaar inhakte op de auto-industrie.

Renault maakte bekend dat de staat, die een belang van 15 procent heeft in de autofabrikant, garant staat voor 90 procent van de geleende som. De banken BNP Paribas, Credit Agricole, HSBC France, Natixis en SocGen zijn betrokken bij het verlenen van het krediet van 5 miljard euro.

In het geval dat de autoproducent de lening niet tijdig kan terugbetalen, zal de Franse belastingbetaler dus de klappen opvangen. Nochtans kondigde Renault vorige week nog een massale ontslagronde aan. Er verdwijnen 15.000 jobs wereldwijd, 4.600 daarvan in Frankrijk.

Die aankondiging deed protest ontstaan bij verschillende fabrieken, waaronder die in Maubeuge in Noord-Frankrijk. De voorzitter van de Renault Jean-Dominique Senard liet daarop weten dat hij ‘geen enkele intentie heeft om de fabriek te sluiten’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20