De Wever snoeihard over drama met mondmaskers: ‘We zijn als land helemaal door het ijs gezakt’

In een interview in ‘De ochtend’ op Radio 1 toonde N-VA-voorzitter Bart De Wever zich bezorgd over de aanvoer van medische materialen naar ons land. ‘Ik maak mij daar hele grote zorgen over, als ik zie wat hier in Antwerpen gebeurd is.’

In België liep de aanlevering van medische materialen de afgelopen weken – op zijn zachtst gezegd – mank. Afgelopen weekend haalden de Belgische gespecialiseerde Belgische importeurs-distributeurs al uit naar de procedures om mondmaskers aan te kopen. ‘Te slome procedures’, was het verdict. En in het Franstalige landsgedeelte lijkt de rekening van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) al helemaal gemaakt.

‘We zijn als land door het ijs gezakt. Als rijk land is het echt onvoorstelbaar hoe we door het ijs zijn gezakt. Het hele parcours van hoe die strategische stocks zijn geschrapt, hoe de distributie liep. Ik denk dat we met Philippe De Backer iemand competent hebben om dat nu op te lossen, maar de schade is zeer groot’, gaf de N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen aan.

Onderzoekscommissie

Echte kritiek wou hij niet leveren op de federale minderheidsregering van Open Vld, MR en CD&V. ‘Ik wil geen oppositie voeren. Dat zou zeer zuur overkomen. Dat komt als boemerang terug, als we dat nu doen. Maar de afrekening van deze regering, dat is voor na de crisis’, zei hij.

De N-VA-voorzitter kan ‘zich wel iets voorstellen’ bij een onderzoekscommissie rond de bevoorrading van medisch en beschermend materiaal, zoals bepaalde partijen nu al vragen.

Tot slot liet De Wever zijn licht nog schijnen over de economische kant van het verhaal. ‘Er ontbreekt een relanceplan, een echte exitstrategie uit de economische crisis. Men moet beginnen aan het opschalen van al die premies, in een groter en globaal verhaal. Het economisch verlies wordt door mijn specialisten op 8 procent van het bbp geschat. Als we niet opletten, gaat er een hele generatie verloren.’

‘Terug aan het werk’

‘We moeten terug aan het werk, met de nodige bescherming en testen. Of de gevolgen van de crisis worden erger dan de crisis zelf’, zei De Wever. Met die oproep schaart de N-VA-voorzitter zich achter Pierre Wunsch, de gouverneur van de Belgische Bank van België. Die pleitte onlangs voor een goed evenwicht te vinden tussen de gezondheidscrisis en de economie.

In ieder geval ziet De Wever de toekomst niet echt rooskleurig in. ‘We moeten goed beseffen wat zo’n klap betekent. We gaan wakker worden met minder welvaart. We zetten een stap achteruit, heel veel mensen gaan in armoede belanden, dat zal bijzonder zwaar zijn. We moeten ons voorbereiden met een exitstrategie’, besloot hij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20