Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Nationale Bank: ‘We moeten nu zoveel mogelijk blijven werken’

Logo Business AM
Economie

28/03/2020 | Pieterjan Neirynck | 3 min leestijd

Pierre Wunsch. - Isopix

Volgens Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, is het belangrijk dat de Belgen zoveel mogelijk blijven werken. Dat zegt hij zaterdag in een interview met de krant De Morgen.

Voor Wunsch is dé prioriteit om een goed evenwicht te vinden tussen de gezondheidscrisis en tegelijk de economie zoveel mogelijk laten draaien. ‘Onze inschatting is dat nu tussen de 30 à 40 procent van de Belgische economie lam ligt. Als wij niet oppassen, lopen wij het risico dat onze hele economie instort omdat er geen personeel meer is.’

Wildgroei aan premies

De gouverneur, die in de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) zit, wil daarom juist zoveel mogelijk Belgen aan het werk houden. ‘Ik weet dat dit een beetje in strijd is met de boodschap ‘blijf thuis’. Toch moeten we een balans vinden tussen deze volksgezondheidscrisis en de overleving van onze economie’, zegt Wunsch.

Daarnaast waarschuwt hij voor een wildgroei aan premies en vergoedingen. ‘We moeten mensen nu geen incentives geven om thuis te blijven. Ook mensen die een loon krijgen, hebben geen directe nood aan tegemoetkomingen. Er zijn elders dan weer vragen om premies te geven aan diegenen die blijven werken.’ In een systeem met helikoptergeld ziet Wunsch weinig heil.

‘Nood aan sanering komt terug’

‘We moeten een beetje oppassen dat gewesten, federale staat en bedrijven niet allemaal samen beginnen te schieten met premies en we op het einde van de rit veel overlappingen en gaten in onze financiële instrumenten vaststellen’, zegt Wunsch, die de Economic Risk Management Group mee aanstuurt.

Tot slot toont Wunsch zich bezorgd over de financiële toestand van het land. Hij raamt het begrotingstekort na de crisis op meer dan 5 procent. ‘De nood aan sanering zal wel snel terugkomen. Het is daarom van enorm belang dat we de financiële middelen die er nu zijn om de crisis onder controle te brengen enkel aanwenden waar het echt nodig is.’

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks