Nationale Bank: ‘We moeten nu zoveel mogelijk blijven werken’

Volgens Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, is het belangrijk dat de Belgen zoveel mogelijk blijven werken. Dat zegt hij zaterdag in een interview met de krant De Morgen.

Voor Wunsch is dé prioriteit om een goed evenwicht te vinden tussen de gezondheidscrisis en tegelijk de economie zoveel mogelijk laten draaien. ‘Onze inschatting is dat nu tussen de 30 à 40 procent van de Belgische economie lam ligt. Als wij niet oppassen, lopen wij het risico dat onze hele economie instort omdat er geen personeel meer is.’

Wildgroei aan premies

De gouverneur, die in de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) zit, wil daarom juist zoveel mogelijk Belgen aan het werk houden. ‘Ik weet dat dit een beetje in strijd is met de boodschap ‘blijf thuis’. Toch moeten we een balans vinden tussen deze volksgezondheidscrisis en de overleving van onze economie’, zegt Wunsch.

Daarnaast waarschuwt hij voor een wildgroei aan premies en vergoedingen. ‘We moeten mensen nu geen incentives geven om thuis te blijven. Ook mensen die een loon krijgen, hebben geen directe nood aan tegemoetkomingen. Er zijn elders dan weer vragen om premies te geven aan diegenen die blijven werken.’ In een systeem met helikoptergeld ziet Wunsch weinig heil.

‘Nood aan sanering komt terug’

‘We moeten een beetje oppassen dat gewesten, federale staat en bedrijven niet allemaal samen beginnen te schieten met premies en we op het einde van de rit veel overlappingen en gaten in onze financiële instrumenten vaststellen’, zegt Wunsch, die de Economic Risk Management Group mee aanstuurt.

Tot slot toont Wunsch zich bezorgd over de financiële toestand van het land. Hij raamt het begrotingstekort na de crisis op meer dan 5 procent. ‘De nood aan sanering zal wel snel terugkomen. Het is daarom van enorm belang dat we de financiële middelen die er nu zijn om de crisis onder controle te brengen enkel aanwenden waar het echt nodig is.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20