Hoe wil De Wever langdurige zieken aan het werk krijgen?

Hoe wil De Wever langdurige zieken aan het werk krijgen?
Bart De Wever richt zijn pijlen op langdurige zieken – Getty Images

De federale formateur Bart De Wever heeft een plan klaar om de groep van 500.000 langdurige zieken opnieuw aan de slag te krijgen.

In het nieuws: Er lijkt geen dag voorbij te gaan zonder dat we wat meer details te weten te komen over wat er bij de federale regeringsonderhandelingen op tafel ligt. HLN.be kon nu de socio-economische nota van De Wever inkijken. Daarin staan meerdere maatregelen om de langdurige zieken opnieuw aan het werk te krijgen.

  • De langdurige zieken kosten de overheid handenvol geld. In 2022 betaalde ons land 2,38 miljard euro aan wie minder dan één jaar ziek thuis zit en 7,78 miljard euro vloeide naar de invaliditeitsuitkeringen van de langdurig zieken. Daarmee liep het totale prijskaartje op tot maar liefst 10,16 miljard euro.
  • De Wever wil dat alle betrokken groepen – werkgevers, werknemers, artsen en ziekenfondsen – hun verantwoordelijkheid nemen.

De werknemers

Details (1): De Wever wil langdurige zieken die weigeren om mee te werken aan hun re-integratietraject zwaarder bestraffen.

  • Zij kunnen vandaag al 2,5 procent van hun uitkering verliezen, maar de formateur wil die “boete” verhogen. Het is nog niet duidelijk met hoeveel. Maar het is de bedoeling om stapsgewijs te werk te gaan. Wie in de eerste zes maanden de administratieve verplichtingen niet naleeft of niet komt opdagen bij een controle, kan zijn of haar uitkering al zien slinken. Wie na een half jaar nog steeds niet meewerkt, zou nog een grotere hap verliezen.
  • Voorts wil De Wever de toegang tot het gewaarborgd loon – dat de werkgever gedurende één maand betaalt – verstrengen. Als een werknemer na een periode van ziekte meer dan twee weken terug aan het werk is, maar hervalt, dan krijgt hij of zij opnieuw voor één maand een volledig loon. De N-VA’er wil die tussenperiode optrekken tot twaalf weken.
  • Om misbruik van korte afwezigheden zonder ziektebriefje tegen te gaan, wil de N-VA de eerste dag ziekte onbetaald maken. Volgens het voorstel van De Wever mogen werkgevers zelf beslissen over uitzonderingen voor hun personeel.

De werkgevers

Details (2): De formateur wil ook dat bedrijven meer maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat hun medewerkers minder langdurig ziek zijn.

  • Hij stelt onder meer voor om het re-integratietraject meteen op te starten na het uitvallen van de werknemer. Vandaag moet dat pas na drie maanden. Daarenboven wil De Wever bedrijven sanctioneren die na zes maanden afwezigheid nog geen re-integratietraject hebben opgestart.
  • De Wever wil grote bedrijven ook langer laten meebetalen als een werknemer ziek is. Momenteel moeten werkgevers één maand gewaarborgd loon betalen. Als de werknemer langer ziek thuis is, dan valt hij of zij terug op de ziekenkas. In ruil zouden de sancties voor bedrijven met veel langdurig zieken geschrapt worden.

De ziekenfondsen

Details (3): De Wever wil de macht van de ziekenfondsen inperken.

  • De controle op arbeidsongeschiktheid gebeurt momenteel door artsen van de ziekenfondsen, maar De Wever wil die taak naar de overheid trekken. 
  • Voorts wil hij hun financiering laten afhangen van hoeveel langdurig zieken ze weer re-integreren.

De artsen

Details (4): Tot slot wil de formateur dat de artsen bij het opstellen van een geschiktheidsattest meer aandacht hebben voor wat de zieke werknemer wel nog kan.

  • De Wever wil via datamining ook de artsen opsporen die significant meer of langere periodes van ziekte voorschrijven. Zij zouden een reprimande en zelfs een financiële sanctie kunnen krijgen.

Vergeet niet: Het gaat hier om voorstellen van de formateur. Het is ver van zeker dat dit alles realiteit zal worden. Kans is bijvoorbeeld groot dat cd&v zich zal kanten tegen een inperking van de macht van de ziekenfondsen.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.