“Wereld krijgt een kwantumcomputer die in staat zal zijn om encryptie te breken”

Ramsés Gallego is International Chief Technology Officer bij CyberRes. In de aanloop naar de beurs Cybersec Europe (op 19 en 20 april in Brussels Expo) deelde de keynote speaker in een exclusief interview met Business AM hoe kwantumcomputers werken, maar vooral welke impact ze zullen hebben op de wereld. 


Beluister hier het interview van Business AM-journalist Sofie Sonck met Ramsés Gallego:


Hoe zal kwantumcomputing de wereld veranderen? Zullen we sneller vliegen? Zullen we andere energiebronnen kunnen gebruiken?

  • Gallego: “Op sommige van je voorbeelden antwoord ik: ja. Tegen andere zeg ik: nee. Wat ik je kan verzekeren is dat we in staat zijn, vandaag de dag, om dingen te doen met kwantumcomputing die honderden jaren duren met gewone machines, zelfs de snelste computers op aarde.”
  • Het zijn echter geen “universele presteerders”, benadrukt hij. Kwantumcomputers zullen enkel zeer specifieke problemen kunnen oplossen. “We zullen in staat zijn, hopelijk, om kanker te genezen, of het vinden van nieuwe materialen om raketten te bouwen.”

Zullen kwantumcomputers een impact hebben op de gegevensbescherming?

  • “De wereld zal een kwantumcomputer hebben die in staat zal zijn om encryptie te breken.” Dat zal gebeuren wanneer de drempel van 10.000 qubits bereikt wordt, voorspelt Gallego.
  • “Dus de vraag is niet of we infrastructuur moeten beschermen, maar we moeten gegevens beschermen.”

Is uw eigen bedrijf klaar voor de strijd om bedrijven te beschermen tegen de gevolgen van kwantumcomputing?”

  • “Dat is een moeilijke vraag”, antwoordt Gallego. “De investeringen in kwantum zijn enorm. Het spijt me om te zeggen, maar het antwoord is neen. Waarom? Omdat de technologie zo edgy is. Kwantumcomputing is, zoals ik eerder zei, gebouwd op de wetten van de kwantumfysica.”
  • “De technologie is zo radicaal anders dan wat we nu kennen binnen de IT-wereld, dat nieuwe oplossingen moeten worden gezocht naarmate kwantumcomputers de mainstream bereiken”, zegt Gallego.

Meer in ons dossier Cybersecurity

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.