De volgende crisis is in Duitsland en ze begint vanaf 2020

De oorspronkelijke Duitse bevolking krimpt aan een waanzinnig tempo. Tegen het einde van deze eeuw zouden er nog amper 22 miljoen inheemse Duitsers overblijven. De werkende bevolking is nu al aan het dalen, maar die daling is zeer gematigd, in vergelijking met wat onze oosterburen vanaf 2020 te wachten staat. Tot die conclusie komt Gefira, een bedrijf dat specialiseert in toekomstscenario’s inzake energie en demografie.

Het verdwijnen van de Duitse natiestaat

 

Het verdwijnen van de Duitse natiestaat zal catastrofale gevolgen hebben, staat in het financieel bulletin te lezen. De Duitse regering boekt budgetoverschot na budgetoverschot, een teken dat men niet langer in eigen land wenst of kan investeren. Duitsland heeft een gebrek aan professionals in de medische sector, de wegenbouw en het onderwijs. Maar meer geld in deze sectoren investeren is zinloos, omdat er gewoon geen mensen voor zijn. Om die reden liggen de wegenwerken stil en worden onderhoudswerken niet langer uitgevoerd. Om consumenten en werkvolk te vinden investeert de Duitse industrie in het buitenland.

‘Wij willen werk’ wordt ‘wij willen werknemers’

Maar ook de traditionele immigratie van uit Zuid-Europese landen (Spanje, Portugal en Italië) valt nu stil. Hetzelfde geldt voor Polen. Ook die landen kampen met een demografisch deficit. Dat heeft zijn gevolgen voor de economie. Wanneer een verouderende  bevolking zal trachten haar activa van de hand te doen – aandelen, obligaties of bedrijven – zullen ze rekening moeten houden met een verouderende en krimpende werkende bevolking, de enige kandidaten om die activa over te nemen. Duitse ondernemers vinden vandaag nog amper werknemers en/of opvolgers.

China zal Volkswagen en BMW op de wereldmarkt vervangen

De krimpende consumentenmassa heeft gevolgen voor de auto-industrie. De grote Duitse automerken zijn steeds meer afhankelijk van buitenlandse kopers. China bijvoorbeeld. Maar zaken doen met dat land komt met een niet mals prijskaartje. Zo komt steeds meer Duitse know-how in Chinese handen. De Chinezen zullen daar later handig gebruik van maken om hun eigen industrie verder te ontwikkelen en Volkswagen en BMW te vervangen op de wereldmarkt.

Duitse pensioenverplichtingen worden op lange termijn onhoudbaar

 

Net als de meeste westerse landen gaat ook de Duitse samenleving zwaar gebukt onder de schulden. De Duitse pensioenverplichtingen worden op lange termijn onhoudbaar. De Duitse economie kampt met dezelfde problemen als de Japanse, die al twee decennia lang niet meer groeit. Japan, Italië en Spanje (respectievelijk ‘s werelds derde, negende en veertiende economieën) staan voor een lange demografische winter. De volgende in de rij is Duitsland, de vierde economie ter wereld.

Academici lijken nog steeds blind voor wat demografen makkelijk kunnen zien: na 200 jaar van onophoudelijke groei begint de bevolking de industriële wereld te dalen. Het is onmogelijk om een economie te hebben die dubbel zo groot is met nog de helft van de mensen. Zelfs indien de productiviteit zou verviervoudigen, zouden er nog altijd te weinig consumenten zijn voor alle geproduceerde goederen en diensten.

750.000 extra gepensioneerden per jaar vanaf 2028

Volgens Gefira krimpt de werkende bevolking na 2020 in Duitsland jaarlijks met 400.000 mensen. Tegen 2028 zijn het al 750.000 mensen per jaar. En de verdwijning van de Duitse natie zal de volgende systemische crisis inluiden.

Turkije, niet Rusland wordt de grootste dreiging voor een nieuwe oorlog in Europa

 

Het bureau voorspelt tegen 2020 een olieprijs rond de 100 dollar en het begin van de Duitse massapensionering. Turkije, niet Rusland wordt de grootste dreiging voor een nieuwe oorlog in Europa. Gefira raadt investeerders aan niet zozeer rekening te houden met de schuldenberg die westerse landen torsen, noch met de opkomst van de nieuwe economieën, maar met de krimpende bevolking in de rijke landen.

In Japan is die evolutie al een tijd ingezet en het heeft het land verplicht tot buitengewone monetaire en fiscale maatregelen. Japan evolueert naar het door demograaf Nick Eberstadt in 2012 geschetste ‘type van maatschappij dat we enkel kennen uit science-fictionfilms”.

Ook de bevolkingsdaling in Europa en de VS zal grote gevolgen hebben. Vanaf 2025 vervoegt ook China de club van uitstervende landen.

Meer