Chinezen hebben 10% in moederbedrijf Mercedes-Benz en willen nu de hand leggen op Duitse spitstechnologie

De Chinese automaker Geely kondigde zaterdag aan dat het nu bijna 10% van de aandelen van het Duitse Daimler in handen heeft. Dat is het moederbedrijf van Mercedes-Benz, Mercedes-Maybach, Smart en nog een reeks vrachtwagenmerken. Analisten zien in de aankondiging een signaal dat de toekomst van de auto-industrie wel degelijk in China ligt.

Geely is met Daimler niet aan zijn proefstuk toe. Het bedrijf is eigenaar van Volvo Cars en wordt nu dus ook de grootste individuele aandeelhouder van Daimler. De Chinezen zijn vooral geïnteresseerd in de technologie voor autonome wagens van de Duitsers. In ruil hebben ze beloofd zich voor langere tijd aan Daimler te zullen binden, een aankondiging die bij de Duitsers op enthousiasme is ontvangen.

Tot daar de officiële aankondigingen, maar wat de financiële markten van deze transactie denken is niet meteen duidelijk. In november nog had Daimler geweigerd nieuwe aandelen te creëren voor Geely, omdat de andere aandeelhouders dan zouden verwateren. Velen zien daarin het bewijs dat Daimler minder in de Chinese acquisitie geïnteresseerd was dan ze vandaag laten uitschijnen. Geely heeft de aandelen daarna dus op de open markt moeten aankopen en voor de Duitsers zit er daarom weinig anders op dan zich enthousiast voor te doen.

Wat koop je voor 10% van de aandelen?

Toch zit er ook veel potentieel voor de Duitsers in de deal, als ze hun ambities in China willen waarmaken. Al bestaat de kans dat Geely in ruil daarvoor toegang willen tot Duitse technologie, iets waar Daimler niet op zit te wachten.

Westerse bedrijven tonen zich steeds vaker sceptisch tegenover Chinese aandeelhouders. Net omdat op die manier westerse spitstechnologie in Chinese handen dreigt te komen. Nadat de Amerikaanse regering recent al een reeks Chinese overnames van Amerikaanse bedrijven blokkeerde op grond van de nationale veiligheid, willen de 3 grootste EU-lidstaten Italië, Frankrijk en Duitsland de EU meer macht geven om exact hetzelfde te doen.

10% van de aandelen van een bedrijf bezitten is niet direct een enorme hoeveelheid, maar als die de poort openen naar spitstechnologie die je zelf niet hebt, doe je een gouden zaak. Dat beginnen de Amerikanen en straks ook de Europeanen steeds beter te begrijpen.

[Foto: Geely-CEO Li Shufu staat op een archieffoto links naast de Chinese president Xi Jinping en onze koning Filip, bij een bezoek aan de Volvo-fabriek in Gent, die eigendom is van Geely.]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20