De vijf tips van Boris Johnson voor zijn opvolger

De aftredende Britse premier Boris Johnson heeft woensdag in zijn geheel eigen stijl tijdens het vragenuurtje in het Lagerhuis afscheid genomen van de parlementsleden. “hasta la vista, baby”, klonk het. Tijdens zijn toespraak gaf hij ook vijf tips aan zijn opvolger.

Het Britse parlement is even op vakantie. Daarom heeft Johnson woensdag afscheid genomen van het parlement. De politicus stapt door allerhande schandalen, zoals de lockdownfeestjes tijdens de coronacrisis, op als voorzitter van de partij en dus ook als premier van het Verenigd Koninkrijk (VK).

Het is nog koffiedik kijken wie zijn opvolger wordt. Dat wordt op 5 september bekendgemaakt. Rishi Sunak, voormalig minister van Financiën, en Liz Truss, minister van Buitenlandse Zaken, zijn nog in de running om de volgende premier van het VK te worden. Tijdens zijn toespraak gaf de afscheidnemende premier vijf adviezen aan zijn opvolger.

“Koester de relatie met de Verenigde Staten”

Volgens Johnson is het van cruciaal belang om “de speciale relatie tussen het VK en de VS te koesteren”, voornamelijk omdat beide landen Oekraïne willen steunen en het Verenigd Koninkrijk een handelsovereenkomst met de Verenigde Staten wil sluiten.

Het VK en de VS hebben in mei overigens een akkoord gesloten over een samenwerking rond hun activiteiten op het vlak van commerciële ruimtevluchten. Die collaboratie zal volgens de landen ook op het gebied van landsverdediging een meerwaarde opleveren, terwijl tegelijkertijd gemeenschappelijke diensten voor weersvoorspellingen, televisie en transport zullen kunnen worden opgezet.

Toen de Amerikaanse president Joe Biden hoorde dat Johnson wou opstappen als premier van het VK zei hij dat de “nauwe samenwerking” tussen de landen zou worden voortgezet, met name wat betreft steun aan Oekraïne.

“Verdedig Oekraïne”

Johnson draagt Oekraïne een warm hart toe. Sinds de inval van Rusland heeft de Britse politicus al twee keer een bezoekje gebracht aan Kiev, de hoofdstad van het belegerde land. Het Verenigd Koninkrijk heeft onder zijn impuls ook wapens geleverd aan Oekraïne. Denk bijvoorbeeld aan de levering van het M270-systeem, een raketsystemen met bereik van 80 kilometer.

In tegenstelling tot de meer verdeelde publieke opinie in eigen land, is Johnson een populaire figuur in Oekraïne geworden door de steun van het Verenigd Koninkrijk aan het land.

“Verlaag de belastingen”

Johnsons derde advies was een sneer naar het Britse ministerie van Financiën, dat werd geleid door Sunak, die nu dus een van de twee kandidaten is om de afscheidnemende premier te vervangen. Het was geen geheim dat er spanningen waren tussen Downing Street 10 en het ministerie van Financiën.

Johnson pleitte voor lagere belastingen en meer schulden, terwijl Sunak net de belastingen had verhoogd en de schuldenberg wou afbouwen. “Verlaag de belastingen en dereguleer waar je maar kunt om van dit land de beste plaats om te wonen en te investeren te maken”, klonk het woensdag. “Ik hou van het ministerie van Financiën, maar vergeet niet dat als we altijd naar hen hadden geluisterd, we de M25 of de Kanaaltunnel niet hadden gebouwd.”

“Focus je op de toekomst”

“Concentreer je op de weg voor je, maar vergeet niet in de achteruitkijkspiegel te kijken”, zei Johnson. Het is niet meteen duidelijk wat de Britse politicus bedoelde met die boodschap, maar de Amerikaanse nieuwssite CNBC merkt op dat die uitspraak kan verwijzen naar de strubbelingen binnen de regering de afgelopen maanden.

“Het is niet Twitter dat telt; het zijn de mensen”

Johnsons laatste advies aan zijn opvolger was om niet te veel aandacht te besteden aan berichten op sociale media, zoals Twitter. “Onthoud vooral dat het niet Twitter is dat telt; het zijn de mensen die ons hierheen hebben gestuurd”, zei Johnson. Hij herinnerde de parlementsleden eraan dat zij hun kiezers op de eerste plaats moeten zetten.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20