Het is een jaar geleden dat werknemers konden kiezen om een voltijdse werkweek te bundelen in 4 dagen. Die vierdaagse werkweek wordt echter slechts door 0,5 procent van de werknemers gekozen.
In het nieuws: de evaluatie van de vierdaagse werkweek.
- Besloten als onderdeel van de “jobdeal”, ging de vierdaagse werkweek op 21 november 2022 van start. Deze maatregel omvat twee formules:
- Een vierdaagse werkweek van 9 uur en 30 minuten in plaats van een vijfdaagse werkweek van 7 uur en 36 minuten.
- Een tweeweekse formule, waarbij er in de eerste week 45 uur gewerkt wordt en in de andere 31 uur.
- De hr-dienstverleners Securex, Acerta, HR Tempo Team en SD Worx hebben de balans opgemaakt: de vierdaagse werkweek blijft een uiterst marginale regeling.
De details: vooral arbeiders, vooral tijdelijke contracten en vooral de aangepaste formule.
- Securex heeft zijn gegevens bijgewerkt op verzoek van Le Soir. Daaruit blijkt dat 0,52 procent van de werknemers heeft gekozen voor de vierdaagse werkweek. Acerta komt op hetzelfde cijfer uit: 1 op de 200 werknemers.
- De vierdaagse werkweek interesseert meer arbeiders (0,59 procent) dan bedienden (0,48 procent).
- Werknemers met tijdelijke contracten (0,53 procent) zijn eerder geneigd om voor deze optie te kiezen dan werknemers met een vast contract (0,48 procent).
- Volgens SD Worx heeft de formule verspreid over twee weken meer succes.
- Volgens Tempo Team vindt een kwart van de werknemers dat ze geen tijd zouden hebben om al hun taken in 4 dagen uit te voeren.
- De helft van de ondervraagde Belgische werknemers (51 procent) zou bereid zijn 10 procent van het salaris in te leveren om meer vrije tijd of extra vakantiedagen te krijgen. Niet om 5 dagen werk in 4 dagen te proppen, dus.
De redenen: terughoudende werkgevers en slechte communicatie.
- Securex laat zien dat werkgevers niet enthousiast zijn. 25,7 procent vindt dat het 4-dagenschema niet toepasbaar is.
- Aan de kant van werknemers schat Securex in dat ze slecht geïnformeerd zijn of vrezen afgewezen te worden. Anderen vrezen dat dit hun productiviteit schaadt of hun balans tussen werk en privéleven verstoort.
Een flop? Minister van Werk, Pierre-Yves Dermagne (PS), die voor deze maatregel heeft gepleit als onderdeel van de “jobdeal”, nuanceert: “Het doel van de maatregel was niet om op alle werknemers van toepassing te zijn, maar om te voldoen aan specifieke behoeften van sommigen van hen,” reageert het kabinet van Dermagne in Le Soir.
(cv/evb)