De schuldencrisis bij de Chinese vastgoedgigant Evergrande werd deze week meermaals vergeleken met die van Lehman Brothers, mede omdat een potentieel faillissement vergaande gevolgen zou kunnen hebben voor de financiële markten. Toch maken enkele analisten daar belangrijke kanttekeningen bij.
De vergelijking tussen Evergrande en Lehman Brothers gaat niet volledig op: dit is waarom
Waarom is dit belangrijk?
Begin deze week was er paniek op zowel de aandelen- als de cryptomarkt. De vrees voor een failllissement van Evergrande deed beleggers wereldwijd massaal naar de uitgang vluchten. Ondertussen zijn de beurzen gedeeltelijk hersteld omdat het vastgoedbedrijf 34,5 miljoen euro aan rentelasten heeft betaald. De situatie blijft wel precair.Beleggers wereldwijd volgen de situatie bij Evergrande met argusogen op. Het bedrijf gaat immers gebukt onder een schuldenberg van zo’n 300 miljard dollar. Vandaag moet de vastgoedgigant voldoen aan een betaling van 83,5 miljoen dollar. Volgende week woensdag moet het nog eens 47,5 miljoen dollar op tafel leggen en tegen het einde van dit jaar 600 miljoen dollar.
Paniek op de beurzen
Eerder deze week is gebleken dat de crisissituatie bij Evergrande wereldwijd voelbaar was op de beurzen. Indexen in onder meer Europa en de Verenigde Staten moesten bij de start van de beursweek wat terrein prijsgeven. Intussen zijn de beurzen die correctie grotendeels te boven gekomen. Door die impact op de wereldwijde beurzen maakten verschillende analisten en journalisten de afgelopen dagen de vergelijking met Lehman Broters.
Al lijkt niet iedereen daarmee akkoord te gaan. Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, zei gisteren tijdens een persconferentie over het geldbeleid dat de blootstelling van Amerikaanse banken aan de wankelende Chinese vastgoedspeler Evergrande klein is. Hij vreest naar eigen zeggen niet voor een besmetting.
Evergrande bezit voornamelijk land en fysieke eigendom
Andere experts merken op dat Evergrande voornamelijk land en fysieke eigendom bezit, terwijl Lehman Broters voornamelijk financiële activa bezat. “Evergrande heeft cashflowproblemen, maar praten over systeemrisico’s is een beetje overdreven, eerlijk gezegd,” zei Rob Carnell, regionaal hoofd onderzoek voor Azië-Pacific bij ING, aan CNBC.
“Laten we eerlijk zijn, dit is niet Lehman, dit is niet LTCM,” zei Carnell, verwijzend naar het Amerikaanse hefboomfonds Long-Term Capital Management, dat in de jaren negentig failliet ging en paniek veroorzaakte. “Het is geen hefboomfonds met enorme hefboomposities of een bank waarvan de prijzen van financiële activa richting nul razen. Het is een vastgoedontwikkelingsbedrijf met een behoorlijke schuld, zo’n 300 miljard dollar.”
Carnell verwacht dat als Evergrande wat cashflow in zijn fysieke activa kan krijgen, het bedrijf zijn ontwikkelingsprojecten kan afmaken, ze kan verkopen en kan beginnen met het afbetalen van schulden.
“Crash grondprijs is onwaarschijnlijk”
“Evergrande wordt geconfronteerd met een liquiditeitscrisis hoewel het veel grond bezit,” zei Larry Hu, hoofdeconoom China bij Macquarie, dinsdag in een rapport. Hij merkte op dat de activa van de ontwikkelaar voornamelijk bestaan uit grond en woningbouwprojecten die iets meer dan 220 miljard dollar waard zijn.
Hu merkte ook op dat Lehman Brothers het vertrouwen in de banken aantaste. “Maar het is vrij onwaarschijnlijk dat de crisissituatie bij Evergrande de grondprijs zou doen crashen,” zei hij. “De waarde van grond is nu eenmaal transparanter en stabieler dan financiële instrumenten. Dat is vooral zo in China, waar de lokale overheid het grondaanbod monopoliseert.”
Betrokkenheid Chinese overheid
Voorts mogen we de enorme betrokkenheid van de Chinese overheid niet uit het oog verliezen. “Chinese banken en vele andere entiteiten zijn in de eerste plaats regeringswapens, tussenpersonen zijn een verre tweede”, lieten de analisten van China Beige Book maandag in een rapport weten. “Zelfs niet-staatsfinanciën kunnen worden gecontroleerd in een mate die zelden buiten China wordt gezien. Commercieel faillissement is een keuze van de staat.”
Tot slot is het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ervan overtuigd dat China over de nodige tools beschikt om te vermijden dat dit een systeemcrisis wordt. “We volgen de situatie wel van dichtbij op”, zei Gita Gopinath, hoofdeconoom bij het IMF, aan het persagentschap Reuters. Het IMF kan reddingsoperaties organiseren voor landen of regio’s die in financiële moeilijkheden verkeren.
(lb)
Lees ook: