De vaccinatiecijfers: het blijft pijnlijk voor België

Harde cijfers in deze coronacrisis, het blijft pijnlijk voor België. Nadat we al maanden op nummer één staan qua aantal doden ten opzichte van het aantal bewoners, nog ver boven onder meer de Verenigde Staten, waar de aanpak ook allerminst positief is, komen er nu de vaccincijfers.

  • Op 3 januari, gisteren, zat Israël aan 12,57 procent van haar bevolking, die gevaccineerd is.
    • Bahrein kwam op 3,47 procent op nummer twee.
    • Het Verenigd Koninkrijk zat toch ook al op 1,39 procent van haar bevolking, met cijfers die dateerden van 27 december.
    • Zelfs de VS, die achterop hinkten met deftige lockdowns, zaten op 2 januari al aan 1,28 procent van hun bevolking. Er worden meer dan een half miljoen Amerikanen ingeënt per dag.
  • Daartegenover staan de Belgische cijfers, waar tot nu toe slechts 700 oudere burgers werden ingeënt, of minder dan 0,01 procent. ‘We vaccineren aan de snelheid waarmee de vaccins worden geleverd‘, zo probeerde premier De Croo op ‘VTM Nieuws’ de zaak te verdedigen.
  • Maar van bij de eigen adviseurs, de zogenaamde ‘experten’, klinkt toch een ander verhaal: vaccinoloog Pierre Van Damme had het vanmorgen op Radio 1 vooral over ‘nu eerst heel veel tijd besteden aan kwaliteit’, als uitleg.
  • ‘Het is opvallend, een aantal mensen zei een aantal maanden geleden dat het ‘allemaal veel te snel ging’, die ontwikkeling van een vaccin. En nu ze er zijn, kan men plots niet wachten om gevaccineerd te worden‘, zo stelde Van Damme.
  • ‘We starten op met heel wat oog voor kwaliteit. Tegen eind deze maand willen we de 820 woonzorgcentra helemaal afgerond hebben. Wij leren wat zich in andere landen afspeelt: wat als er een overdosis wordt toegediend, dat er op een verkeerde temperatuur wordt vastgehouden? We willen vooral nu heel veel tijd besteden aan kwaliteit en dat gaat goed. Vanaf week twee, drie gaan we ‘opschalen’.’
  • Of dat als uitleg zal volstaan, is maar de vraag. Met de schema’s die de EU en België voor ogen hebben, duurt het nog maanden voor eindelijk deftige cijfers voor heel de bevolking worden bereikt. En dat terwijl het elders dus veel sneller zal gaan. Dat zet de deur open voor nog maanden frustratie.
  • Pijnlijk ook: tegelijk lanceert de Vlaamse overheidsdienst Zorg en Gezondheid wel alvast een nieuwe communicatiecampagne. Zanger/presentator Bart Peeters moet het gezicht en de stem worden om mensen te overtuigen een vaccin te nemen.
  • ‘We hebben er een goed vertrouwen in dat de Vlaming een juiste keuze zal maken, om het leven weer te herstarten’, zegt Joris Moonen, de woordvoerder van Zorg en Gezondheid. ‘We zullen ook op sociale media sterk aanwezig zijn’, zo kondigde die aan.
  • Maar ook Moonen moest zich verdedigen tegen de kritiek dat het allemaal zo lang duurt voor het op gang komt. ‘Het duurt vier dagen om de procedures goed in de vingers te krijgen‘, zo is de uitleg bij Moonen op Radio 1. ‘Pas op moment dat de vaccins er écht zijn, dat is toch een ander gevoel, ze moeten in alle rust dat uitproberen.’
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.