De toekomstige Europese gevechtstank: Duitse getreuzel en Franse spanningen

De toekomstige Europese gevechtstank: Duitse getreuzel en Franse spanningen
Florence Parly, Frans minister van Strijdkrachten – foto: Florent Bardos / ABACAPRESS.COM / Isopix

Nu Frankrijk zich opmaakt om in januari het voorzitterschap van de Raad van Europa over te nemen en de EU steeds vaker met militaire vraagstukken wordt geconfronteerd, heeft de Franse minister van Strijdkrachten, Florence Parly, de prioriteiten van haar land aan de Nationale Vergadering voorgelegd.

Het SCAF, of “luchtgevechtssysteem van de toekomst”, ligt momenteel vast op de tekentafel omdat Dassault Aviation en Airbus er niet in slagen een overeenstemming te bereiken over werkbelasting en intellectuele eigendom. De befaamde Eurodrone, het multifunctionele onbemande vliegvaartuig dat oorspronkelijk voor 2019 was gepland, loopt steeds meer vertraging op.

Frankrijk en Duitsland wachten namelijk nog steeds op het akkoord van Spanje over de voortzetting van het programma, dat normaal in november wordt verwacht. Pas dan kunnen de definitieve contracten worden opgesteld.

Nieuwe Frans-Duitse tank

Een nieuwe Europese militaire innovatie is het Main Ground Combat System [MGCS]. Het wil een “systeem van systemen” rond een Frans-Duitse gevechtstank van de nieuwe generatie ontwikkelen. Twee tanks zouden daarmee vervangen worden: de Duitse Leopard 2 en de Franse Leclerc.

Hoewel de MGCS al sinds 2012 wordt overwogen en de ingebruikname ervan is aangekondigd voor 2035, zit er geen schot in de zaak. Dit is naar verluidt te wijten aan een geschil aan Duitse zijde: terwijl Frankrijk een 50-50 taakverdeling wilde tussen het Franse Nexter en het Duitse Krauss-Maffei Wegmann, legde Berlijn een derde speler op, namelijk Rheinmetall.

In april verklaarde Joël Barre, de Franse algemeen afgevaardigde voor bewapening, echter dat een van de knelpunten te wijten was aan een meningsverschil tussen Nexter en Rheinmetall “over het kanononderdeel van de toekomstige tank”, haalt de gespecialiseerde site Opex360 aan.

Probleem van de geweerloop

“De bal ligt in het kamp van de Duitse fabrikanten, met name Rheinmetall. Daarom moeten deze Duitse fabrikanten de voorwaarden vinden voor een onderlinge overeenkomst om de taken en het werk te verdelen. Intussen maken wij vorderingen met de architectuur van het systeem. Deze werkzaamheden zullen tot medio 2022 duren. En we doen dit op het niveau van de staatsploegen tussen Frankrijk en Duitsland. De vraag is in de eerste plaats een vraag tussen Duitse fabrikanten”, aldus Barre.

Het moet gezegd dat onderwerpen in verband met militair materieel zeer gevoelig liggen in Duitsland, waar de herinnering aan de geschiedenis van het land in de 20e eeuw nog steeds pijnlijk is. Zo had de Eurodrone – een observatievliegtuig dat tot bommenwerper kan worden omgebouwd – in de publieke opinie voor controverse gezorgd.

In oktober had de stafchef van het Franse leger (CEMAT), generaal Pierre Schill, de blokkering van de MGCS verweten aan de politieke situatie in Duitsland, waar een nieuwe regeringscoalitie tot stand moest worden gebracht. Het CEMAT was van mening dat “indien het MGCS niet met Duitsland kan worden gerealiseerd, het noodzakelijk zal zijn om een Frans programma te overwegen, of om beroep te doen op de SCORPION-gemeenschap die zich tot de Benelux-landen richt”.

Frankrijk heeft namelijk een strategisch partnerschap met België om operaties te standaardiseren en gezamenlijke werkzaamheden te vergemakkelijken, aangezien het Belgische leger Franse Griffon- en Jaguar-pantservoertuigen gebruikt.

(am/lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00