De partij Vooruit eiste nooit een naamsverandering voor kunstencentrum ‘De Vooruit’; integendeel, ze drongen erop aan die te behouden

  • Bijzonder toch, hoe slecht het kunstencentrum De Vooruit de communicatie voert rond heel de heisa van de naamsverandering. Daar was men bijzonder ontstemd over de naamsverandering van sp.a naar Vooruit, een terugkeer naar de Gentse benaming voor de socialisten.
  • Overigens is tot vandaag de eigenaar van het gebouw in Gent een coöperatieve met roots in de socialistische beweging: het kunstenscentrum is slechts huurder van het gebouw. Als er een nieuwe naam komt, is dat voor de VZW die actief is in het gebouw.
  • Daar was men blijkbaar als de dood om te veel vereenzelvigd te worden met een politieke partij: protestacties mondden uiteindelijk uit in een voorstel om de naam met een online poll te veranderen. Het grote publiek kon kiezen uit misbaksels als de nieuwe naam “Pallas” of zelfs het West-Vlaamse “Volxhus”.
  • Dat een hacker er voor de gein ook “De Vooruit” aan toevoegde, was meer dan symbolisch: waarom was een naamsverandering überhaupt eigenlijk nodig voor het kunstencentrum? De partij heeft immers gewoon “Vooruit”, zonder het lidwoord. En Gentenaars zijn heus wel verstandig genoeg om de opdeling te maken. Iedereen in de Arteveldestad weet immers wel dat “De Vooruit” historisch het huis van de socialisten is, maar daarom trokken de culturele activiteiten er in het verleden ook niet minder volk.
  • Die stelling hanteert men overigens al van bij de start bij de Vlaamse socialisten: behoud gewoon maar die oude naam. Dat in de dading die gesloten is tussen partij en kunstencentrum er een verplichting tot een naamsverandering, opgelegd vanuit de politieke partij, opgenomen zou zijn, klopt dus helemaal niet. Integendeel.
  • Niet wij, maar het kunstencentrum heeft een probleem van onze naamsverandering gemaakt“, zegt Gents Vooruit-kopstuk Joris Vandenbroucke in De Standaard. “Wat ons betreft, hadden we perfect naast elkaar kunnen ­bestaan”, zo benadrukt hij.
  • Onder meer de buren van de Universiteit Gent, met rector Rik Van den Walle, hadden daarop al aangedrongen: behoud gewoon de oude naam. Als het van Vooruit afhangt, is dat dus de meest voor de hand liggende optie. 
Meer