Een monetaire unie van Brazilië en Argentinië, en vervolgens van heel Latijns-Amerika? Het idee, met de ‘sur’ als de euro van Spaans- en Portugeestalig Amerika, wordt deze week officieel gepresenteerd.
In het nieuws: Brazilië en Argentinië hebben aangekondigd dat zij gesprekken zullen voeren over de lancering van een gemeenschappelijke munt. Eerst zou de valuta dus in de twee genoemde landen worden ingevoerd, later- wie zal het zeggen?
- De twee grootste economieën van Zuid-Amerika zullen het project deze week tijdens een top in Buenos Aires bespreken en andere Latijns-Amerikaanse landen uitnodigen zich bij hen aan te sluiten.
- In eerste instantie zou deze munt beperkt blijven tot twee landen en parallel aan de Argentijnse peso en de Braziliaanse real functioneren, alvorens – indien succesvol – te worden uitgebreid naar andere landen.
‘De-dollarisering’ op z’n Latijns-Amerikaans: Deze supranationale munt zou sur, Spaans voor ‘zuid’, worden genoemd. De naam alleen al kondigt de intentie aan: zich presenteren als alternatief voor de dollar, de munt van het Noorden.
- Een eigen munt van twee grote handelspartners: dat kan alleen maar de regionale handel bevorderen, luidt de redenering.
- Daarnaast zou een verminderde afhankelijkheid van ’s werelds reservemunt voor de twee naties dus goed nieuws zijn.
- “De Amerikaanse dollar is het afgelopen jaar veel sterker geworden vergeleken met hun eigen valuta”, zegt Bert Colijn, macro-econoom bij ING, tegen de Nederlandse openbare omroep NOS. “Daardoor worden hun schulden als het ware duurder. Dus ook daarom is het idee te begrijpen.”
Op één na grootste monetaire blok ter wereld
Economisch zwaargewicht: Volgens berekeningen van de Financial Times zou een dergelijke muntunie die heel Latijns-Amerika omvat, goed zijn voor 5 procent van het mondiale bbp. Ter vergelijking: de euro is goed voor ongeveer 14 procent.
- De sur, mocht-ie ooit het levenslicht zien, zou daarmee in termen van economisch gewicht ’s werelds tweede grootste eenheidsmunt worden, vóór de CFA-frank (die in 6 landen in Centraal-Afrika als wettig betaalmiddel geldt) en de Oost-Caribische dollar, de valuta van een groepje eilandstaten in het Caribisch gebied.
“Er zal een besluit worden genomen om te gaan kijken naar de parameters die nodig zijn voor een gemeenschappelijke munt, wat alles omvat van fiscale kwesties tot de omvang van de economie en de rol van de centrale banken. Ik wil geen valse verwachtingen wekken. Dit is een eerste stap op een lange weg die Latijns-Amerika moet afleggen. Het zijn Argentinië en Brazilië die de rest van de regio uitnodigen.”
Sergio Massa, de Argentijnse minister van Economie, aan de Financial Times
Lange weg naar het zuiden
Project van lange adem: Het proefballonnetje werd deze week opgelaten, maar er is nog allesbehalve een termijn vastgelegd.
- Volgens Braziliaanse overheidsbronnen was het project al enige tijd in de maak, maar werd het door tegenstand van de Braziliaanse centrale bank opgeschort.
- De recente politieke verandering in Brasilia, waarbij links opnieuw aan de macht is gekomen ondanks wat een couppoging lijkt te zijn geweest van aanhangers van de vertrokken rechtse president, lijkt dit weer onder de aandacht te hebben gebracht.
- De Braziliaanse en Argentijnse vertegenwoordigers herinneren eraan dat de EU er 35 jaar over heeft gedaan om de euro in te voeren, en dat er nog steeds tegenstanders zijn. De weg naar een mogelijke Zuid-Amerikaanse monetaire unie zal dus lang zijn.
Bitcoin
Ook de cryptowereld roert zich: Nadat het nieuws lekte dat Brazilië en Argentinië gesprekken zullen voeren over de mogelijke lancering van een gemeenschappelijke munt, tweette Brian Armstrong, CEO van cryptoplatform Coinbase, het idee om de twee landen op Bitcoin te laten overstappen. Dit wellicht in navolging van het Midden-Amerikaanse El Salvador, dat, als eerste land ter wereld, van ’s werelds waardevolste cryptomunt een wettig betaalmiddel maakte.
- Vervolgens bracht zijn ballonnetje een Twitter-discussie op gang over de levensvatbaarheid van BTC als nationale munt.
(as)