‘Xi meets MBS’: China zegt vaart te willen zetten achter de-dollarisering oliemarkt

De grootste olie-afnemer ter wereld, China, maakt de grootste olie-exporteur, Saoedi-Arabië, het hof in turbulente geopolitieke tijden.

Waarom is dit belangrijk?

Het grootste deel van de wereldwijde olieverkoop, ongeveer 80 procent, wordt gedaan in Amerikaanse dollars. Een eventuele overeenkomst tussen China en Saudi-Arabië om olierekeningen te vereffenen in de Chinese munt, zou afbreuk kunnen doen aan de suprematie van de Amerikaanse dollar in het internationale financiële systeem. Daarop vertrouwt Washington DC al decennia om het schatkistpapier te drukken dat het gebruikt om zijn gigantische begrotingstekort te financieren.

In het nieuws: Tijdens een top met Arabische leiders op vrijdag heeft de Chinese president Xi Jinping geopperd dat hij olie en gas meer wou beginnen afrekenen met de eigen munt in plaats van met de dollar.

  • Xi was in Saudi-Arabië aanwezig voor een staatsbezoek, in een tijd van frictie tussen Riyad en Washington, traditionele bondgenoten. Hij werd er ontvangen door de Saoedi-Arabische kroonprins Mohammed bin Salman (‘MBS’), die al enkele jaren de feitelijke heerser van Saoedi-Arabië
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20