De omgekeerde wereld: Duitse bank KfW gaat klanten geld toestoppen als ze een hypotheeklening afsluiten

Duitse privé-personen en kmo’s kunnen binnenkort profiteren van de negatieve rentetarieven.  Dat schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung. De staatsbank KfW wil vanaf volgend jaar leningen met negatieve rente verstrekken aan wie bouwt. Wie geld leent krijgt dan meer geld terug dan hij voor de lening betaalt.

Volgens Günther Bräunig, de CEO van KfW wordt de regeling van toepassing op alle financieringsprogramma’s van de staat – en dus op particulieren, maar ook op gemeenten en kmo’s.

KfW is een staatsbank en ze profiteert op de kapitaalmarkten dus van de hoge rating die Duitsland geniet. Duitsland is een van de zogenaamde Triple A-landen. Die landen vormen traditioneel de grondslag van het financiële systeem. AAA-staatsobligaties spelen een belangrijke rol bij het geven van onderpanden wanneer banken en andere instellingen leningen willen aangaan op de kapitaalmarkten of bij centrale banken. (België heeft een AA-status, net als bijvoorbeeld Oostenrijk en Frankrijk.) Dankzij die rating kan KfW zich tegen zeer gunstige voorwaarden herfinancieren. Commerciële banken zoals bijvoorbeeld de Deutsche Bank hebben die optie niet omdat de toonaangevende ratingbureaus ze lager waarderen.

Banken moeten IT-systeem wijzigen om klanten van negatieve rente te laten profiteren

KfW verwacht dat de negatieve rentetarieven in de eurozone nog lange tijd zullen aanhouden. Om klanten van de negatieve rente te laten profiteren moet KfW nu haar IT-systeem wijzigen. Tot nu toe is het gewoon niet mogelijk om in het softwaresysteem van de bank een negatieve rente in te voeren.  Een vaststelling die voor zowat alle banken geldt. Tot het zover is gaat KfW leningen verstrekken tegen nul procent en particuliere klanten een financiële compensatie ​​geven.

KfW zegt op die manier investeringen te willen stimuleren. Als eerste zullen steden en gemeenten van de negatieve rentetarieven kunnen profiteren. Daarna  volgen de particulieren.

Denemarken

Eerder dit jaar startte de Deense Jyske Bank en Nordea Bank met een gelijkaardig initiatief. Dat betekent dat wie in Denemarken een huis koopt extra geld krijgt wanneer hij of zij een hypotheeklening aangaat.  Wie een hypotheek van omgerekend 250.000 euro opneemt voor tien jaar, krijgt 575 euro toe. Voor een looptijd van vijf jaar is dat nog altijd 100 euro. 

België

Belgische kandidaat-vastgoedkopers moeten niet hopen op een gelijkaardig aanbod. In ons land hebben nagenoeg alle banken in hun algemene voorwaarden een paragraaf opgenomen die waarin staat dat de rente niet onder 0 procent kan zakken. Door die toevoeging is een negatieve rente vandaag uitgesloten in België.

Meer