De nieuwste vondst van Dyson: de koptelefoon/luchtreiniger

Het Britse octrooibureau heeft de plannen van Dyson gepubliceerd om een luchtreiniger te ontwikkelen… die ook als koptelefoon zou kunnen fungeren.

We blijven het herhalen: de vooruitgang kan niet gestopt worden. We konden ons echter tot nu toe niet inbeelden dat een koptelefoon zou samengaan met een luchtreiniger (of andersom). Toch is dit de laatste vondst van Dyson, als we het Britse octrooibureau mogen geloven.

Het bedrijf dat doorgaans bekend staat om zijn stofzuigers en handdrogers, wil uiteraard een alternatief bieden voor het alsmaar groeiende aanbod ademhalingsmaskers die zich vermenigvuldigen (en als zoete broodjes verkopen om de verspreiding van het coronavirus in Azië tegen te gaan).

In het octrooi staat onder meer dat ‘luchtverontreiniging een groeiend probleem is en dat verschillende luchtverontreinigende stoffen bekende of vermoedelijke schadelijke gevolgen voor de menselijke gezondheid hebben’.

In de praktijk bestaat het product in kwestie uit een filter in de koptelefoon en een soort mondstuk dat de gebruiker gefilterde lucht levert, zoals blijkt uit de plannen die door het bureau Bloomberg zijn onthuld. Dyson heeft de plannen niet bevestigd en zegt dat het bedrijf nooit commentaar geeft op welke technologieën we wel of niet zouden kunnen ontwikkelen’.

Dyson zou van deze nieuwe gadget echter minstens kunnen proberen de concurrentie met de beroemde AirPods van Apple of de luxe koptelefoons van Bose en Sennheiser op te nemen. Tussen de bezorgdheid over de hoge niveaus van luchtvervuiling en de paniek en zelfs psychose die door het coronavirus worden veroorzaakt door, kunnen sommigen het idee van een koptelefoon/luchtreiniger zeer aantrekkelijk vinden.

Chinese luchtverontreiniging, een groot probleem

Afgezien van het Coronavirus zijn het vooral de problemen in verband met de luchtvervuiling die Dyson wil oplossen, in ieder geval gedeeltelijk. Een draagbare luchtreiniger zou al het begin kunnen zijn van een oplossing voor de Chinese regering, want president Xi Jinping heeft luchtvervuiling uitgeroepen tot een van de drie meest urgente problemen.

In China vormen luchtreinigers een zeer grote markt en je kunt er zelfs wat vinden om rond je nek te dragen, te koop op Amazon. Dit is een belangrijke sector voor Dyson, aangezien Azië een sleutelrol heeft gespeeld in de recente snelle groei van het bedrijf, met inkomsten die twee jaar geleden met 28 procent zijn gestegen tot bijna 5,2 miljard euro.

Deze draagbare luchtreiniger bevindt zich echter nog in de prototypefase en zal misschien nooit het daglicht zien. Dyson deponeert inderdaad een aanzienlijk aantal octrooien die vaak niet in de productiefase terechtkomen. Laat de hypochonders niet te teleurgesteld zijn…

Meer
Yves Labeeu
Lees meer...
Markten