App vindt looproutes met de zuiverste lucht

Drankenproducent Tenzing en het prestigieuze Kings College van Londen slaan de handen in elkaar om een app te ontwikkelen om de gezondste looproutes te vinden in de vervuilde Britse hoofdstad.

Lopen is goed voor de fysieke en mentale gezondheid. In een grote stad zoals Londen moet u echter rekening houden met de impact van de luchtvervuiling.

Lopers ademen veel zwaarder dan voetgangers. Langs drukke wegen lopen kan zeer schadelijk zijn voor de longen, door alle fijn stof die u diep inademt.

In het Verenigd Koninkrijk veroorzaakt luchtvervuiling minstens 40.000 vroege sterfgevallen door long- en hartaandoeningen, volgens het Kings College van Londen. Bovendien wordt het in verband gebracht met een toenemend aantal aandoeningen, van miskramen tot tienerpsychose. De Britse hoofdstad overschrijdt geregeld de vervuilingsgraad van notoire smogsteden zoals Peking en New Delhi.

Het Kings College in Londen heeft samen met drankenfabrikant Tenzing, die al langer ijvert voor betere lucht, een app ontwikkelt om lopers in Londen op een relatief gezonde manier te laten sporten. Het is een slimme ‘clean air tracker’ die lopers helpt om een route uit te stippelen in de stad met de properst mogelijke lucht.

De app synct met de GPS van smartphones en met Strava. Na elke run krijgt de sportieveling een overzicht van de luchtkwaliteit op die bepaalde route. Dat werd op basis van interactieve, realtime data van Kings College. Zo kan iedereen zijn routes aanpassen om in schonere lucht te lopen. ‘Propere routes’ kunnen ook gedeeld worden met andere gebruikers.

Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20