De man die Viktor Orbán van de troon wil stoten

Peter Marki-Zay, een onbekende Hongaarse burgemeester, zal volgend jaar tegen Viktor Orbán strijden in de Hongaarse parlementsverkiezingen. Marki-Zay is zondag door het verenigd front van Hongaarse oppositiepartijen verkozen als uitdager van Orbán. De Fidesz-partij van premier Viktor Orbán is al sinds 2010 aan de macht in Hongarije. De verenigde oppositiepartijen willen Orbáns machtpositie breken.

Verenigd anti-Orbánfront

In 2020 besloten de zes grootste oppositiepartijen van Hongarije om als een gezamenlijk front naar de verkiezingen van 2022 te trekken. Van links tot rechts verenigden de partijen zich tot een anti-Orbánfront. Op die manier hopen ze de Fidesz-partij -die al elf jaar de Hongaarse politiek domineert- van de troon te stoten.

De Hongaarse oppositiepartijen beschuldigen Orbán en zijn partij ervan corrupt te zijn en de principes van de rechtstaat te schenden. De oppositiepartijen hebben het gevoel dat hun parlementaire positie buitenspel wordt gezet, en dat ze monddood worden gemaakt. Ze verwijten Fidesz ervan de Hongaren tegen elkaar op te zetten.

Premier Viktor Orbán krijgt al langer het verwijt ondemocratisch en corrupt te zijn. Orbáns notie van de ‘illiberale democratie’ doet bij velen alarmbellen afgaan, waardoor zijn tegenstanders hem dictatoriale trekken verwijten. Afgelopen zomer ontstond er internationale verontwaardiging over de zogenaamde antihomowetten die elk openlijk teken van homoseksuele relaties uit de publieke ruimte verbannen. Ook met de persvrijheid en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht is het in Hongarije niet altijd goed gesteld.

Afgelopen weekend hielden de oppositiepartijen lijsttrekkersverkiezingen, na twee rondes kwam Peter Marki-Zay met 56 procent van de stemmen als winnaar uit de bus.

Politieke nieuwkomer

Marki-Zay is een politieke nieuwkomer. In 2018 start hij zijn politieke carrière als burgemeester van zijn thuisstad in het zuiden van Hongarije. Daar breekt hij een lans voor een verenigde oppositie als krachtmiddel tegen het oppermachtige Fidesz.

Als partijonafhankelijke kandidaat geniet Marki-Zay van een vlekkeloze reputatie. Hij wordt omschreven als gematigd conservatief, is praktiserend christen en heeft een gezin met zeven kinderen. Dat maakt van hem een geschikte kandidaat voor afvallige Orbán-kiezers die een conservatief gedachtegoed uitdragen. Tegelijkertijd wordt hij omschreven als open en tolerant wat hem een appeal kan geven voor linkse en liberale kiezers.

Viktor Orbán is sinds 2010 premier van Hongarije, in 2022 trekken de Hongaren naar de stembus om te kiezen voor het parlement. Het valt te zien of de verenigde oppositiepartijen erin slagen Orbán uit zijn enorme machtspositie te krijgen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20