De Magische Formule voor succes op de beurs

Beursgoeroe Joel Greenblatt is de bedenker van ‘The Magic Formula’, een eenvoudige techniek om aan de hand van twee ratio’s kwaliteitsaandelen te identificeren. Met succes, want het leverde hem een jaarlijks gemiddeld rendement van liefst 30% op. Hoe kan jij als belegger deze tactiek in de praktijk omzetten?

Waardebelegger pur sang

De Amerikaanse hedgefondsmanager Joel Greenblatt is een typische waardebelegger. Deze beursgoeroe werd wereldberoemd met “The Magic Formula”, een techniek om aan de hand van twee eenvoudige ratio’s kwaliteitsaandelen te identificeren die fundamenteel goedkoop noteren.

Daarnaast is Greenblatt medeoprichter van de Value Investors Club, een exclusief online platform waar topinvesteerders hun beste ideeën delen.

“Aandelen selecteren zonder enig besef van wat je precies zoekt, is alsof je met een brandende lucifer door een dynamietfabriek zou lopen. Je kunt er heelhuids uitkomen, maar het blijft een idiote gedachte.” Met deze uitspraak wil Greenblatt benadrukken dat een nauwkeurig uitgekiende strategie onontbeerlijk is om succes te boeken op de beurs.

Magische formule

Allereerst kijkt hij naar het rendement op geïnvesteerd kapitaal (ROIC) van een bedrijf. Die ratio geeft aan in welke mate een onderneming in staat is om waarde te creëren. Hoe hoger de ROIC van een bedrijf, hoe winstgevender hun investeringen zijn.

Je berekent deze ratio door de EBIT of operationele winst te delen door de som van het netto-werkkapitaal en de waarde van de vaste activa. Bedrijven die op deze ratio goed scoren, hebben volgens Greenblatt een fundamenteel competitief voordeel ten opzichte van andere ondernemingen. Typerend voor marktleiders is dat zij een hogere ROIC hebben vergeleken met hun sectorgenoten. Dat komt vaak door de overvloed aan kennis binnen het bedrijf of schaalvoordelen en dergelijke.

Een tweede belangrijk aspect waarmee Joel Greenblatt bij beleggingsbeslissingen rekening houdt, is de earnings yield of het winstrendement. Je berekent die door de winst van een bedrijf te delen door de beurskoers, het omgekeerde dus van de koers-winstverhouding. Zo krijg je zicht op de waardering van een aandeel.

Hoe hoger de ratio, hoe goedkoper het bedrijf noteert. Een winstrendement van 10% betekent bijvoorbeeld dat een onderneming erin slaagt om aan de huidige beurskoers elk jaar 10% van zijn beurswaarde terug te verdienen.

Voor jou als belegger zou het uiteraard onbegonnen werk zijn om van honderden of zelfs duizenden bedrijven het winstrendement te berekenen. Gelukkig kan je daarvoor een beroep doen op aandelenscreeners.

In zijn boek ‘The Little Book That Still Beats The Market’ legt Greenblatt haarfijn uit hoe je te werk moet gaan wanneer je wil beleggen volgens The Magic Formula.

De magische formule maakt gebruik van de 2 ratio’s die we hierboven beschreven: het winstrendement en het rendement op het geïnvesteerd vermogen.

Hoe ga je nu concreet te werk om de magische formule toe te passen? Eerst en vooral rangschik je alle bedrijven volgens deze twee ratio’s. De onderneming die het best scoort op elke ratio krijgt rang 1, het tweede beste bedrijf krijgt rang 2, enzovoort.

Vervolgens tel je de twee scores van beide ratio’s op. Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld het goedkoopst noteert volgens het winstrendement en op de tiende plaats noteert op basis van het rendement op geïnvesteerd vermogen, krijgt die onderneming een score 11.

Hoe lager de score, hoe beter. Neem tot slot de 20 bedrijven met de laagste gezamenlijke score in je portefeuille op. Zo koop je goedkope bedrijven die zeer winstgevend zijn. Na 12 maanden verkoop je je beleggingen en doe je dezelfde oefening opnieuw.

Wil je meer weten over die magische formule van Joel Greenblatt? Download hier het e-book met zijn 7 belangrijkste tips!

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20