De komende 14 maanden hangt er minstens 1 SpaceX-schip in de lucht

SpaceX zal op Halloween 4 NASA-astronauten meenemen in de Crew Dragon. Die vertrekt naar het International Space Station. Het is de eerste van zes missies naar het ISS in de komende maanden.

In augustus stuurde SpaceX de Crew Dragon voor het eerst op missie. Twee astronauten gingen ermee naar het ISS en keerden na een maand aan boord ook veilig terug. Nu heeft SpaceX ook een contract bij NASA voor nog een zestal missies.

20 missies

Daarbovenop zal het ruimtebedrijf van Elon Musk ook nog steeds cargoschepen, Cargo Dragons, naar het ISS sturen. Het ruimteschip heeft sinds 2012 al meer dan 20 trips gemaakt naar het ruimtestation.

Alles samen betekent dat dat er de komende veertien maanden onafgebroken een ruimteschip van SpaceX in de ruimte zal hangen. Er zijn namelijk 7 lanceringen gepland voor de komende 14 maanden.

‘Telkens er een Dragon-lancering is, zullen er twee Dragons in de ruimte hangen,’ zegt Beji Reed, directeur van de crew bij SpaceX, op een persconferentie eerder deze maand.

Overlappende bemande missies

Dat is omdat een deel van de bemande SpaceX-missies elkaar zullen overlappen. De volgende bemande missie van SpaceX, Crew 1 genaamd, wordt op het einde van de maand gelanceerd. De daaropvolgende, Crew 2, gaat op het einde van maart 2021 de lucht in. Maar de Crew 1-astronauten verlaten het ISS pas in april. Hetzelfde scenario speelt ook als de volgende missie gelanceerd wordt: Crew 3 gaat in september 2021 de lucht in. Die moet Crew 2 passeren in de atmosfeer.

Voor Crew 1 is de bemanning ook al bekend: Shannon Walker, Mike Hopkins en Victor Glover gaan voor NASA. De Japanse Soichi Noguchi zal het team vervoegen voor het Japan Aerospace Exploration Agency.

De NASA-SpaceX-deal is het eindresultaat van het Commercial Crew Program. Daarbij kunnen privéfirma’s een aanbesteding doen voor bepaalde NASA-contracten. In dit geval kwamen SpaceX en Boeing eruit als de goedkoopste. In totaal is het programma 8 miljard dollar waard.

Meer