De grote woorden van De Croo en Dedonder

In de Wetstraat, waar de Belgische politiek huist, is het ondertussen duidelijk dat Vivaldi het Covid-thema helemaal vervangen heeft door dat van oorlog.

  • Na een kernkabinet en de ontvangst van de koning bij de Defensiestaf in Evere, hield premier De Croo een persconferentie in de bunker, de perszaal onder de Zestien. Die stond op zijn beurt bol van aangepaste taal bij een oorlog:
    • “Europa heeft zich getoond als snel en als zeer eensgezind.”
    • “Alle 27 landen staan schouder aan schouder.”
    • “Europa en ook de NAVO staan sterker dan ooit.“
    • “Hoe de komende weken zich zullen ontwikkelen, weten we niet. Wat wel duidelijk is, is dat we veel partners hebben.”
    • “Die collectieve reactie is de beste garantie die wij hebben ten opzichte van onze veiligheid.”
  • Daarbij onderstreepte de premier nog eens “dat de Europese Unie nog verder moet gaan in het nemen van sancties“. Onder leiding van het Frans voorzitterschap van de EU werkt men verder aan een nieuw pakket. Dat de Franse minister van Economie Bruno Le Maire het daarbij had over “een complete economische en financiële oorlog” tegen Rusland, ging toch wat ver: hij moest zijn woorden gisteren inslikken. Maar zoals gezegd: energie zal wel op de agenda staan.
  • En ook over het EU-lidmaatschap van Oekraïne was De Croo toch voorzichtiger. “We moeten de uitgestoken hand van Oekraïne aannemen, niet door een snel lidmaatschap, maar eerder een andere, aangepaste vorm van partnerschap. Lidmaatschap is een proces van vele jaren met veel eisen en hervormingen, en dat is volgens mij een veel te traag proces om die uitgestoken hand nu aan te nemen.”
  • België moest gisteren ook de sluiting van de ambassade in Kiev aankondigden: door het steeds grimmigere offensief van de Russen in de hoofdstad van Oekraïne was het niet langer houdbaar. Naast De Croo had minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) het over bijna 300 mensen waar ze voor “verantwoordelijk” zijn: Belgen, aanverwanten en een handjevol Luxemburgers. “Die krijgen consulaire bijstand, onze diensten zijn aanwezig aan de grenzen tussen Oekraïne en Polen, Moldavië, Hongarije en Roemenië.”
  • Tegelijk zwaaide Ludivine Dedonder (PS), de minister van Defensie, in Marche-en-Famenne de 300 militairen uit die met de NATO Response Force de oostelijke grenzen van de NAVO mee te bewaken, onder Frans commando. De Belgische militairen werken vooral met Piranha’s, 8×8 pantserwagens: er gaan dertig gevechtstoestellen mee en vijftig logistieke voertuigen.
  • Dedonder had als afscheid grote woorden klaar: “Dit is een groot geopolitiek moment. Wat tot op heden hypothetisch was voor velen onder ons, wordt een realiteit voor Defensie, haar personeel en voor de hele natie.”
  • Maar tegelijk prikte ze toch ook nog even over de interne discussies binnen Vivaldi. Daar werd stevig gearmworsteld over het leveren van wapens aan Oekraïne, waarbij Dedonder er niet happig op was zomaar in de voorraadkast van Defensie te gaan: “Mijn rol gisteren, vandaag en morgen is waken over de veiligheid van ons allen door te maken dat de vrouwen en mannen van Defensie altijd zo goed mogelijk zijn voorbereid en uitgerust.
Meer