De grootste werkgever van Frankrijk? Cannabis S.A.

150.000 tot 200.000 mensen in Frankrijk leven van de cannabishandel. Dat is het equivalent van alle inwoners van steden als Grenoble, Saint-Etienne of Toulon, staat te lezen in het boek “L’Archipel français” van de Franse onderzoeker Jérôme Fourquet (Ifop). 

Waarom is dit belangrijk?

De consumptie van cannabis is de voorbije jaren ook bij onze zuiderburen flink gestegen. De Franse cannabisindustrie is zo een van de grootste werkgevers van het land geworden. Legalisering dringt zich op, maar zou vanwege de vele tienduizenden betrokkenen, ook tot grote sociale chaos kunnen leiden.

De legalisering kwam de voorbije jaren op regelmatige tijdstippen op de politieke agenda te staan. Steeds opnieuw gaat het dan over de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid, de oorlog tegen drugs, etc. Een punt waarop in dat verband een taboe rust is dat van de werkgelegenheid.

Hoe chaos vermijden wanneer deze ondergrondse economie wordt gelegaliseerd?

De Franse cannabisindustrie bezorgt vandaag een (meestal gedeeltelijk) inkomen aan vele tienduizenden “werknemers”. Dat zijn er bijna evenveel als de Franse spoorwegen en postdiensten, maar meer dan bekende industriële groepen als Electricité de France (EdF), BNP Paribas of supermarktreus Carrefour, schat Fourquet. Hoe dan chaos vermijden mocht deze ondergrondse economie uiteindelijk worden gelegaliseerd?

Volgens het Observatoire français des drogues et des toxicomanies (OFDT) realiseerde cannabis in 2017 een jaaromzet van 1,2 miljard euro. Daarvan leven volledige wijken en gemeenschappen. Mocht hen dat geld bruusk ontnomen worden, dan dreigen volledige wijken in de financiële problemen te komen, met alle gevolgen van dien.

Het weekblad L’Express publiceert deze week een aantal interessante cijfers inzake de immer stijgende consumptie in Frankrijk:

  • in 2017 gaf 45 procent van alle 18- tot 64-jarigen toe al cannabis te hebben geconsumeerd. In 2014 was dat nog 42 procent.
  • 1,5 miljoen Fransen doen dat meer dan 10 keer per maand.
  • De publieke opinie evolueert: 51 procent van de Fransen wil cannabis uit het strafrecht halen tegen 43 procent in 2017.

Kijken naar Amerika?

Een aantal politici komt al met mogelijk pistes om de legalisering vreedzaam te laten verlopen. Sommigen willen amnestie voor een groot aantal dealers. Anderen denken aan de sociale begeleiding van mensen die (een deel van) hun inkomen uit de cannabishandel halen. Dat vooral in probleemwijken waar werklozen en laaggeschoolden wonen en waar misdaad regeert.

Niets doen lijkt geen optie. Het Amerikaanse model, waar ondertussen 19 van de 50 staten het recreationeel gebruik van cannabis hebben gelegaliseerd, kan als voorbeeld dienen. Dat heeft geleid tot de creatie van een kwart miljoen jobs, terwijl de verschillende staten hun schatkist met nieuwe inkomsten uit belastingen gevuld zien. 7 op elke 10 Amerikanen zeggen deze gang van zaken te steunen.

Ook de VS worden ondanks deze legalisering nog altijd met een reeks problemen geconfronteerd, maar de huidige situatie in landen als Frankrijk en zeker ook België laat veel te wensen over. In Parijs is het nu uitkijken naar het zoveelste cannabisdebat dat nog voor de verkiezingen van 2022 moet plaatsvinden.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.