De grootste economie ter wereld is opnieuw op het niveau van voor de coronacrisis

De bbp-groei van de Verenigde Staten is in het tweede kwartaal lager uitgevallen dan verwacht, maar de grootste economie ter wereld is teruggekeerd naar het niveau van voor de pandemie, zo blijkt uit de eerste raming van het ministerie van Handel die donderdag is vrijgegeven.

Het niveau van het bruto binnenlands product (bbp) is in feite voor het eerst hoger dan dat van het vierde kwartaal van 2019, het laatste kwartaal dat niet werd beïnvloed door de coronacrisis. Het land registreerde een groei van 6,5 procent op jaarbasis. Dat is veel minder dan de 8,5 procent die de analisten hadden verwacht. En de groei bedraagt 1,6 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, wat de berekeningsmethode is die door andere landen, zoals Frankrijk, wordt gebruikt.

Inflatie

Anderzijds bleven de prijzen stijgen tegen het snelste tempo sinds 1982. Volgens de PCE-index is de inflatie in het tweede kwartaal versneld tot 6,4 procent, tegenover 3,8 procent in het vorige kwartaal.

Als de volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing worden gelaten, is de zogeheten kerninflatie met 6,1 procent op haar hoogste peil sinds 1975 gekomen, tegenover 2,7 procent tussen januari en maart.

Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, en het IMF waren er tot voor kort van overtuigd dat de inflatieopstoot slechts tijdelijk zou zijn, maar nu lijken ze alsnog hun kar te keren. Beide partijen erkenden deze week dat de inflatie wel eens sterker en langduriger zou kunnen zijn dan verwacht.

Keynes

De heropening van de economie dankzij de vaccinatie en de miljarden dollars die aan de gezinnen werden uitgekeerd, hebben de Amerikaanse consumptie gestimuleerd. De Amerikaanse president Joe Biden rekent op een omvangrijk stimulusprogramma van 3,5 biljoen dollar om de groei van het land over meerdere jaren veilig te stellen.

Volgens het begrotingsbureau van het Amerikaanse Congres (CBO) zal het bbp dit jaar met 6,7 procent en in 2022 met 5 procent groeien. Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft deze week zijn groeiprognose voor de Verenigde Staten verhoogd en verwacht nu een groei van 7,0 procent, net als de Federal Reserve, dankzij de massale stimulerings- en investeringsplannen die al zijn uitgevoerd en nog zullen worden uitgevoerd.

(ns) (evb)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.