De geboorte van een super-metropool: China wil concurreren met New York en Tokio

China ontwikkelt een super-regio die de concurrentie aankan met steden als San Francisco, New York en Tokio. Dat schrijft de Financial Times. Het wil daarvoor een aantal megasteden met elkaar verbinden in een soort van “Greater Bay Area”.

  1. Beijing wil daarom Hong Kong dichter bij China brengen door het – samen met nog eens 9 omliggende woonsteden – te integreren met Macau, ‘s werelds grootste casino- en gokbestemming. China investeert massa’s cash in infrastructuurprojecten en probeert ook om talent en investeringen van Hong Kong naar het Chinese vasteland te lokken.

China: van een productie- naar een diensteneconomie

Het project is een zoveelste in een rij van giga-projecten zoals het Belt and Road Initiative, dat de handtekening draagt van de Chinese ‘president voor het leven’ ‘Xi Jinping. Het initiatief wil de economische groei in Hong Kong en Macau verder aanzwengelen. Dat zijn 2 regio’s die eind jaren 1990 werden gerecupereerd van respectievelijk het Verenigd Koninkrijk en Portugal en die nu al tot de meest welvarende regio’s van het land behoren.

Xi Jinping wil zijn land stilaan maar zeker omvormen van een bestemming waar wordt geproduceerd en geëxporteerd tot een diensteneconomie die hoofdzakelijk leeft van de binnenlandse vraag.

Indrukwekkende cijfers

Het project waarbij straks een nieuwe supermetropool het leven moet zien kan alvast een reeks indrukwekkende cijfers voorleggen:

  • In deze regio leven 70 miljoen mensen die een bbp genereren van 1.300 miljard euro, een bedrag dat de volgende 7 jaar kan verdubbelen.
  • De regio telt 3 van ‘s werelds 10 drukste containerhavens: Shenzen, Guangzhou en Hong Kong.
  • De regio wordt verbonden door de 35km lange Hong Kong-Zhuhai-Macau brug (foto onder), die later dit jaar wordt ingehuldigd en 17 miljard euro heeft gekost.
  • In de regio wordt momenteel ook het Shenzhen-Zhongshan project afgewerkt, met een combinatie van bruggen, tunnels en kunstmatige eilanden.
  • China heeft al 9,5 miljard dollar geïnvesteerd om Hong Kong te verbinden met het Chinese vasteland.


© Hong Kong Free Press

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20