De frustratie van het vinden van je eerste job na je afstuderen

Afstuderen is een belangrijke gebeurtenis in het leven van veel mensen. Je hebt immers niet alleen een aanzienlijke periode gestudeerd, maar ook nog eens je diploma weten te behalen. Dit heugelijke nieuws zal je niet alleen een belangrijk papiertje in je hand drukken, maar er eveneens voor zorgen dat je op zoek moet gaan naar een droombaan. Je zult bijvoorbeeld moeten gaan reageren op een heleboel vacatures en hebben je CV keer op keer naar werkgever moeten sturen, vergezeld van een keurige sollicitatiebrief natuurlijk. Wanneer je echter steeds wordt afgewezen na een sollicitatiepoging, dan zou je jezelf wellicht af kunnen gaan vragen wat er mis is en waarom werkgevers je eigenlijk langs laten komen voor een gesprek. Je begint jezelf allerlei vragen te stellen en kunt vaak niet goed begrijpen waarom je diploma je nog steeds geen baan op heeft geleverd.

Een moeilijk te accepteren situatie

Steeds weer af worden gewezen zal soms moeilijk te accepteren zijn. Je bent immers een opleiding gaan volgen om op de lange termijn een baan te vinden binnen je eigen vakgebied. Op het moment dat je jaren geleden had geweten dat er nu deze schaarste op de banenmarkt zou zijn, dan had je misschien je studie al veel eerder vaarwel gezegd. Je denk vast en zeker ook regelmatig terug aan de gesprekken, met familie, docenten en andere mensen in je directe omgeving, waarin je werd verzekerd dat de een universitaire of hoge school opleiding de sleutel is tot het krijgen van één of andere zinvolle baan.

Het feit is echter dat er duizenden nieuwe mensen afgestudeerd zijn die dezelfde ervaring hebben. Met meer dan 100 sollicitanten voor dezelfde baan, zullen werkgevers in staat zijn om uit de talloze kandidaten de beste mensen kunnen kiezen om voor hun bedrijf te komen werken. Wanneer je kijkt naar dit logische probleem dan zul je helaas al snel tot de conclusie komen dat er een grote kans bestaat dat je sollicitatiebrief en CV over het hoofd wordt gezien (puur en alleen vanwege het enorme aantal documenten dat een werkgever elke dag ontvangt). Deze gedachtegang zou ontmoedigend kunnen zijn; maar er zijn gelukkig nog een aantal dingen dat je zou kunnen doen om je kansen op succes, bij het vinden van een baan in deze enorm competitieve arbeidsmarkt, aanzienlijk te vergroten.

Tips voor een pas afgestudeerde bij het vinden van een baan

Hieronder hebben we een aantal tips voor je verzameld die weliswaar niet elke keer tot succes zullen leiden, maar die wel uitermate belangrijk zijn om in je achterhoofd te houden bij alles wat je doet. Er hoeft namelijk maar één werkgever geïnteresseerd in je hoeven te raken om een eerste baan aangeboden te kunnen krijgen.

Het opstellen van een professioneel CV en een onderscheidende sollicitatiebrief

Je moet er werkelijk alles aan doen wat nodig is om een ​​CV op te stellen dat in de top 5 van een werkgever weet te belanden. Om dit te doen moet je ervoor zorgen dat je CV en/of sollicitatiebrief geen enkele fout bevat. Een fout kan immers een CV en sollicitatiebrief direct naar de prullenbak sturen, waar deze dus op geen aandacht vorm van aandacht hoeft te rekenen. Je zult dan ook manieren moeten aanwenden om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten om op die manier aan de werkgever te laten zien dat juist jij de perfecte persoon bent voor deze job. Het is daarnaast essentieel om uw doelgroep te herzien, zodat je aan kunt tonen dat je de ervaring hebt om een bepaalde functie te vervullen. Voor pas afgestudeerden die geen uitnodiging ontvangen van een werkgever voor een sollicitatiegesprek is het dan ook cruciaal om (bij voorkeur samen met een ander) eens goed te kijken hoe een CV en/of begeleidende sollicitatiebrief aantrekkelijker kan worden gemaakt.

Bouw en onderhoud netwerken met familie, vrienden en kennissen

Je zult er altijd voor moeten zorgen dat je deel uitmaakt van een netwerk dat bestaat uit familie, vrienden en kennissen die vacatures kunnen ontdekken die niet in de media zijn verschenen, maar eveneens om aanbevolen te kunnen worden door bekenden bij werkgevers die op zoek zijn naar kandidaten. Vaak is het voor pas afgestudeerden zo dat het minder belangrijk is wat ze weten, maar wie ze allemaal kennen. Dit is zeker het geval als deze mensen op zoek zijn naar een eerste baan.

Doe onderzoek naar trends in de sector en blijf op de hoogte blijven van vacatures.

Het vinden van een baan in een bepaald vakgebied of bedrijfstak kan vaak cyclisch worden, dus het is uiterst belangrijk om een seintje te krijgen zodra bedrijven mensen aan willen gaan nemen binnen je vakgebied. Veel trends zijn vaak waar te nemen ​​in bepaalde carrièregebieden en zijn gebaseerd op verzadiging van de huidige arbeidsmarkt. Zo zijn er bijvoorbeeld in de praktijk door de jaren heen onder andere bepaalde tekorten en overschotten waar te nemen aan zowel docenten als aan verpleegkundigen. Zodra een gebied echter verzadigd raakt, dan zal het voor nieuwkomers erg moeilijk zijn om een ​​baan te krijgen. Dit zal juist weer gaan veranderen als de trend omkeert en er uiteindelijk weer te weinig mensen te vinden zijn in deze sectoren.

Als je een nieuwkomer bent binnen een arbeidsmarkt die op dat moment weinig nieuwe mensen nodig heeft op jouw vakgebied, dan zul je dit feit onder ogen moeten zien en wat anders moeten gaan doen, totdat de trend zich omkeert. Een groot aantal pas afgestudeerden hebben dan ook banen moeten aanvaarden die niet tot hun vakgebied behoorden, alleen vanwege bepaalde veranderingen op de arbeidsmarkt, zijn deze mensen later in staat geweest om toch na enkele jaren een baan te vinden waar ze aanvankelijk van droomden.

Zorg voor een proactieve aanpak, zodat je geen nieuwe potentiële baan mist

Er zijn nog altijd veel pas afgestudeerden, die na slechts een paar maanden, hun zoektocht naar hun droombaan volledig stop hebben gezet. Dit is echter één van de meest voorkomende fouten die pas afgestudeerden maken en dat het je dan zelfs een nieuwe baan kan kosten wanneer je niet de moeite wilt nemen om van tijd tot tijd op zoek te gaan naar nieuwe aanbiedingen. Voor je het weet loop je dan immers een baan mis die uit het niets opgedoken lijkt te zijn, maar die je niet op hebt gemerkt omdat je met andere zaken bezig was.

Tips voor een succesvolle banenjacht

Een baan vinden is niet makkelijk, en dat geldt niet alleen voor mensen die pas hun studie af hebben gerond, maar vrijwel voor elke werkzoekende. Om deze mensen een beetje op weg te helpen, hebben we een aantal tips verzameld die goed van pas kunnen komen bij hun banenjacht.

  • Stel een CV en een begeleidende sollicitatiebrief op die absoluut kan concurreren met de top 5 van de rest van alle kandidaten voor een bepaalde functie,
  • Netwerken met iedereen die je kent is cruciaal, omdat je op die manier meer te weten kunt komen over mogelijke banen en zodat mensen in je omgeving op de hoogte zijn van je zoektocht naar een geschikte baan. Je kunt dan doorgaans niet alleen op advies, maar vaak ook op een aantal vacaturetips rekenen.
  • Blijf op de hoogte van de huidige arbeidsmarkt, zodat je één van de eerste mensen kunt zijn die in kunnen springen op nieuwe kansen op de banenmarkt.
  • Houd er altijd een proactieve benadering op na tijdens het zoeken naar een baan. Zo hoef je dus geen enkele nieuwe vacature te missen als deze kans zich aandient.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20