De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk sluiten samenwerkingspact voor financiële diensten

De Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) hebben vrijdag een akkoord bereikt over een nieuw samenwerkingspact voor financiële diensten. Dat meldt het persagentschap Reuters.

Het pact moet ervoor zorgen dat de City of London toch met het Europese blok verbonden blijft. ‘Beide partijen moeten formele stappen zetten voordat het memorandum van overeenstemming kan worden ondertekend, maar verwacht wordt dat dit spoedig kan gebeuren’, liet de Britse ministerie van Financiën achteraf in een reactie weten.

Gelijkenissen met deal VS

‘Eens het document getekend is, zal het een kader scheppen voor vrijwillige samenwerking op het gebied van financiële diensten door de oprichting van het Joint UK-EU Financial Regulatory Forum’, klinkt het. Brussel zegt wel dat de overeenkomst niet betekent dat Britse bedrijven zomaar toegang zullen krijgen tot de Europese financiële markten.

De overeenkomst ligt in lijn met de deal die Brussel heeft gesloten met de Verenigde Staten (VS). Dat betekent onder meer dat er informele en niet-bindende bijeenkomsten worden georganiseerd waaraan de financiële regelgevers deelnemen om nieuwe regels te bespreken en eventuele meningsverschillen te ventileren.

Tot dusver heeft de EU geweigerd financiële ondernemingen uit het VK rechtstreekse toegang op lange termijn te verlenen. ‘We hebben geen haast om dat te doen’, klonk het eerder deze week.

Londen aantrekkelijker maken

Jonathan Hill, een voormalig EU-commissaris voor Financiële Diensten, zei deze week dat het VK niet moet wachten op toegang tot de Europese markt. ‘Het VK moet de City of London aantrekkelijker maken voor internationale investeerders’, zei hij.

‘Het pact is essentieel, maar mag ons niet afleiden van de echte uitdaging: Londen en andere financiële hoofdsteden in Europa competitiever maken ten opzichte van de snel groeiende markten in de VS en Azië’, liet Daniel Hope, oprichter van Stanhope Capital weten in een reactie aan Reuters. Uit een recent rapport van de Britse denktank Z/Yen Group en het China Development Institute bleek al dat Aziatische financiële centra aan belang winnen. (am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20