De Europese Natuurherstelwet is een feit, België onthield zich

De Europese Natuurherstelwet is een feit, België onthield zich
Minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) – HATIM KAGHAT/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Felle woorden ondertussen tussen Groen/Ecolo en N-VA, deze keer over de Natuurherstelwet.

  • Die natuurherstelwet raakte gisteren finaal door de lidstaten van de EU goedgekeurd, nadat al in het Europees Parlement een consensus ontstaan was.
  • De nieuwe Europese wet bevat bindende doelstellingen en verplichtingen voor de EU-landen: zij moeten tegen 2030 minstens 20 procent van de land- en zeegebieden in Europa herstellen, en tegen 2050 zelfs alle ecosystemen waar herstel nodig is.
  • België stond aan de zijlijn en onthield zich, omdat Vlaanderen geen groen licht wilde geven. Zuhal Demir (N-VA), de bevoegde minister van Omgeving, vond immers dat de lidstaten te weinig tijd kregen om het finale voorstel deftig te bestuderen: “Onze natuur verdient zoveel beter dan op een drafje een nieuwe wet erdoor willen duwen”, zo stelde ze.
  • Een politiek manoeuvre, zo reageerde federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) furieus: “Sabotage van de natuurherstelwet door de Vlaamse regering”, zo noemde die het remmen van Demir. “Hoe vaak moet Vlaanderen overstromen eer ze beseffen dat de natuur onze beste bondgenoot is om ons te beschermen?”
  • Ook Groen-covoorzitter Vaneeckhout is dit “de definitieve ontmaskering van het natuurbeleid van de Vlaamse regering”, waarbij “gelukkig Europa zich niet heeft laten gijzelen door de Vlaamse sabotage”. We zijn nog niet snel toe aan een Groen-N-VA-coalitie, zoveel is wel duidelijk.
  • Overigens heeft Demir nog andere katten te geselen: in Vlaanderen staat het mestactieplan op de helling, na ruzie tussen milieubewegingen en de landbouworganisaties.
  • Begin dit jaar sloten onder meer de Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt het zevende Mestactieplan (MAP7) met de landbouwsector. Dat moest in een decreet gegoten worden, maar nu zijn de milieubewegingen opgestapt uit het overleg. Ze vinden dat hun tegenpartij zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. De Boerenbond ontkent “met klem” dat zij hun woord niet hebben gehouden.
  • Demir moet nu gaan ontmijnen, want de klok tikt: de Europese Commissie drong begin dit jaar al aan op een snelle oplossing.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.