De energiefactuur verlagen met hoogrendementsglas

Geschreven met branded content van kozijnen-weetjes.nl

De energieprijzen rijzen de pan uit, dat is intussen algemeen bekend. De beste manier om er iets aan te doen, is eenvoudig: minder energie verbruiken. Dat doe je door het eigen gedrag aan te passen of door beter te isoleren. Alleen zijn de prijzen van isolatiematerialen gevoelig gestegen. Begin vorig jaar hadden we het nog over een prijsstijging van maar liefst 1000 euro voor een gemiddelde woning. Sindsdien is het nog duurder geworden en het einde is nog niet in zicht. Ondanks de prijsstijgingen geldt: stel isoleren niet uit tot morgen. De energieprijzen dalen niet en de prijzen voor isolatiematerialen evenmin. Zeker enkelglas kan je maar beter direct vervangen.

Veel mensen die enkelglas vervangen, kiezen voor dubbelglas. Dat is geen onlogische keuze, maar tegenwoordig gaat er ook steeds meer aandacht naar hoogrendementsglas of superisolerend glas. Dergelijk glas isoleert vaak tot twee of drie keer beter dan dubbelglas. Bij dit type glas zit er een extra isolerende laag tussen de glasplaten. De spouw is daarbij opgevuld met een edelgas en een speciale metaallaag reflecteert de warmte van in de woning. Standaard dubbelglas heeft een U-waarde van 2,8 tot 2,9 W/m²K. Bij superisolerend glas (HR+++) gaat dit tot slechts 0,5 W/m²K.

De logische keuze voor hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas biedt talloze voordelen. Zo zal je de energiefactuur snel zien dalen, geniet je van een hoger comfort in de winter én in de zomer en is hoogrendementsglas tegenwoordig nauwelijks te onderscheiden van klassiek glas. Vroeger zag je al eens een vreemde reflectie, maar dat is niet langer het geval. Er komt wel wat minder licht naar binnen, hoewel je dat nauwelijks tot niet ziet met het blote oog. Verder vergt het natuurlijk wel een investering. De mooie terugverdientijd en de subsidies maken echter veel goed.

Ook de kozijnen spelen een rol

Weet dat niet alleen de isolatiewaarde van het glas een rol speelt. Ook naar de kozijnen hoort aandacht uit te gaan. Deze dienen goed te isoleren en er mogen absoluut geen koudebruggen zijn. Bovendien is het belangrijk om informatie over kozijnen door te nemen, want niet alle kozijnen zijn geschikt voor dit type glas. Hoogrendementsglas is namelijk een stuk dikker en zwaarder dan standaardglas. Hierdoor is het mogelijk dat niet alleen de ramen, maar ook de kozijnen, aan een vervanging toe zullen zijn.

Overweeg je om de ramen en de kozijnen te vervangen? De prijs zal voor een groot deel afhankelijk zijn van het materiaal van de kozijnen en van de U-waarde van het glas. Daarnaast speelt het aantal vierkante meters een rol. Qua kozijnen heb je de keuze tussen verschillende materialen, zoals kunststof, hout en aluminium. Al deze materialen hebben hun eigen voor- en nadelen. Reken bij kozijnen op prijzen van 130 tot 160 euro voor een vast raam van 60 x 60 cm. Aluminium is over het algemeen de duurste optie.

Premie voor hoogrendementsglas

Ten slotte zullen de premies de totaalprijs gevoelig doen dalen. De Mijn VerbouwPremie voor ramen en deuren kan een besparing van duizenden euro’s opleveren. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo mag de Ug-waarde van de hoogrendementsbeglazing niet meer dan 1 W/m²K bedragen en moeten de werken door een aannemer zijn uitgevoerd. Het is slechts om de vijf jaar mogelijk om van deze premie te genieten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20