Key takeaways
- Duitsland alleen al overtreft de gezamenlijke economische output van de overige 20 kleinste EU-lidstaten.
- De vijf grootste EU-economieën (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland) dragen voor ongeveer 68 procent bij aan het bbp van de EU.
- Malta heeft de hoogste groei van het bbp met 5 procent in 2024.
De Europese Unie, bestaande uit 27 lidstaten, heeft de laatste tijd te maken gehad met wisselende economische prestaties, waarbij de belangrijkste economieën tekenen van stagnatie of zelfs een lichte daling vertoonden. Ondanks deze uitdagingen blijft de EU een sterke speler op het wereldtoneel, dankzij haar robuuste industriële sector, geavanceerde financiële markten en uitgebreide handelsnetwerken. Haar algemene invloed wordt echter steeds meer op de proef gesteld door opkomende concurrenten.
Sterkste economieën
Duitsland, Frankrijk en Italië zijn altijd de leidende economieën van de EU geweest, dankzij hun sterke industriële capaciteit, prominente financiële centra en aanzienlijke productie. Gezamenlijk dragen deze drie landen voor ongeveer 53 procent bij aan het bbp van de EU van 19,4 biljoen dollar. Duitsland alleen al overtreft de gezamenlijke economische output van de overige 20 kleinste EU-lidstaten.
Kleinere maar belangrijke EU-economieën
Spanje en Nederland completeren de top vijf van grootste EU-economieën, waardoor hun gecombineerde aandeel stijgt naar 68 procent. Malta daarentegen kende de hoogste groei van 5 procent van het bbp in 2024, hoewel het de kleinste economie binnen de EU blijft met slechts 0,1 procent van het totale bbp. België bezet de zevende plaats in de top tien van grootste economieën, gelegen tussen Polen en Zweden. Het Verenigd Koninkrijk, een voormalig lid van de EU dat in 2020 uit de EU stapte nadat het in 1973 was toegetreden, had in 2024 een bbp van 4,4 biljoen dollar.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!