De duurste chocolade ter wereld wordt met een houten pincet gegeten

De Britse krant The Daily Mail bracht recent de duurste chocolade ter wereld onder de aandacht. To’ak chocolade richt zich op de echte fijnproevers, maar die moeten wel diep in hun zakken tasten om de chocolade te kunnen kopen. Eén reep van 42 gram kost maar liefst 230 euro. Hij wordt volgens de producent dan ook gemaakt van de allerbeste kwaliteit cacaobonen.

To’ak verwijst naar oude Ecuadoriaanse dialecten en staat voor aarde en boom. Volgens de producent wordt 95 procent van de wereldwijd verkochte chocolade gemaakt van cacaobonen uit de massaproductie. To’ak daarentegen zou enkel cacao bevatten uit de overige vijf procent, de meest verfijnde soort. Bovendien wordt de chocolade volledig handgemaakt, een proces dat bestaat uit zesendertig stappen.

Handgegoten

De To’ak chocolade is 81 procent puur cacao, de rest bestaat uit suiker. De cacaobonen worden geoogst aan de kust van Ecuador, vervolgens gefermenteerd en dan omgezet in vloeibare chocolade. Deze wordt met de hand in een vorm gegoten en vervolgens wordt er één speciaal op maat geselecteerde cacaoboon in het midden van de reep aangebracht. 

De koper krijgt de chocolade in een houten cadeaubox met een landkaart van het gebied waar de cacaobonen geoogst worden en een houten pincet. Dat instrument moet de koper gebruiken om de chocolade te proeven, zodat hij tenvolle van het aroma kan genieten.

De oprichter van To’ak zegt dat hij chocolade op dezelfde manier wil produceren als andere luxe-voedingswaren, zoals dure wijn of premium whisky.

“We produceren onze chocolade volledig in het land waar de cacaobonen vandaan komen en we werken altijd met dezelfde veertien landbouwers als leveranciers,” verduidelijkt hij. “Doordat we zo klein blijven, kunnen we ook echt elke stap in de productie volledig controleren, van aarde tot boom tot boon tot reep.” 

Overigens zijn er chocolademerken die duurder zijn dan To’ak, maar dat zou te wijten zijn aan de dure additieven die de betrokken producenten gebruiken, terwijl To’ak puur chocolade is.

Meer