De duistere kant van NFT’s: ontwikkelaar NFT-project “Evolved Apes” verdwijnt met 2,7 miljoen dollar

NFT’s zijn een booming business. Maar soms durft het al eens fout gaan. De ontwikkelaar van het NFT-project “Evolved Apes” heeft 2,7 miljoen dollar gestolen van zijn beleggers.

NFT’s (Non-fungible token), digitale hebbedingetjes op de blockchain, zijn sinds de start van dit jaar immens populair. Beleggers deinzen er niet voor terug om er duizenden tot miljoenen dollars in te investeren. Denk bijvoorbeeld aan de NFT van de broncode van het internet. Die ging onder de hamer voor maar liefst 5,4 miljoen dollar. Zo’n investering is weliswaar niet zonder risico’s. Om te beginnen stel je jezelf bloot aan de volatiele koersen van de cryptomarkt. Niet alleen de waarde van de NFT’s kan enorm schommelen, maar ook die van de cryptomunt die schuilgaat achter het digitale verzamelobject.

Geen overheidscontrole

Voorts is er geen overheidscontrole op de cryptomarkt. Dat betekent dat er heel wat frauders actief zijn op die markt. Zo proberen ze onder meer op korte termijn heel wat geld op te halen door een valse munt te lanceren. Iedereen kan immers een crypto maken. In tegenstelling tot de aandelenmarkt moet de ontwikkelaar van een cryptomunt aan geen wettelijke vereisten voldoen om kapitaal op te halen bij het grote publiek. Het is aan de beleggers zelf om de aanbieder van een cryptomunt kritisch onder de loep te nemen.

Ook op de markt van NFT’s zijn er fraudeurs actief. Dat is onlangs nog gebleken. De ontwikkelaar van het NFT-project “Evolved Apes” is met de noorderzon verdwenen en heeft daarbij 789 Ether (ETH), oftewel 2,7 miljoen dollar, gestolen van de gebruikers. NFT-fans konden namelijk investeren in een van de 10.000 unieke NFT’s die via het verkoopplatform OpenSea werden aangeboden. Bedoeling was om een vechtspel te lanceren met die digitale verzamelobjecten.

Nieuw project

De eerste alarmbellen luidden eigenlijk in september al. De ontwikkelaar reageerde toen al nauwelijks op vragen van de gebruikers. Voorts kwam aan het licht dat de kunstenaar van het project niet volledig was betaald en dat de winnaars van een wedstrijd op sociale media hun NFT-prijs niet hadden gekregen.

We weten momenteel niet wie de ontwikkelaar van het NFT-project is. Hij of zij gebruikte de schuilnaam “Evil Ape”. De ontwikkelaar heeft intussen ook de website en het Twitterprofiel van het project verwijderd.

De gedupeerden blijven weliswaar niet bij de pakken zitten. Sommige leden van de gemeenschap hebben de handen in elkaar geslagen om een nieuw project te starten, genaamd “Fight Back Apes”. Bedoeling is om “Evolved Apes’ verder te ontwikkelen. De groep achter het NFT-project zegt dat het een bedrijfsmodel wil creëren dat meer op de gemeenschap is gericht om een dergelijk fraudegeval in de toekomst te voorkomen.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20