De druk stijgt over Ventilus

De druk stijgt over Ventilus
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) – foto: HATIM KAGHAT/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Bovengronds of ondergronds? Die vraag ligt nu al weken op de lippen in West-Vlaanderen, waar een nieuwe hoogspanningskabel naar de windmolenparken op zee moet getrokken worden door een hele rist gemeenten.

  • Het Salomonsoordeel lijkt daar bij minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) te liggen: zij moet straks kleur bekennen. Maar de druk is niet min, langs beide kanten.
  • Open Vld, dat federaal ook stevig aan de kar trekt voor windmolens op zee, is helemaal voor bovengrondse kabels: het ondergrondse voorstel is vele malen duurder (tot 5 miljard euro meer), en zal zo ook jaren langer duren om te realiseren. Wie een groenestroomrevolutie wil doorduwen, moet maar wat NIMBY-discussies aan de kant leggen, zo is de redenering daar.
  • Dat is helemaal anders voor cd&v, die nochtans ook in de federale regering mee die politiek van meer windmolens op zee steunt. Maar in West-Vlaanderen is de macht van de lokale cd&v-burgemeesters en de afdelingen net iets groter: zij willen dus absoluut de kabels wél onder de grond, ondanks de kost in tijd en geld.
  • Nu roeren de werkgevers zich, traditioneel een bondgenoot van N-VA: “Als het de Vlaamse regering menens is met haar ambitie voor een innovatief én duurzaam Vlaanderen waar welvaart belangrijk is, dan maakt ze de weg vrij voor een bovengronds Ventilus. Zoals een mens moet ademen, hebben ondernemingen stroom nodig. En bij voorkeur koolstofarme stroom”, zo schrijven een reeks lobbygroepen zoals Voka, de Confederatie Bouw, Agoria, Comeas, Febiac en de Vlaamse havens in een open brief. “Wordt Ventilus niet bovengronds gebouwd, dan verliezen onze ondernemingen twee keer: de stroomfactuur wordt niet alleen fors duurder, we zullen ook investeringen en jobs mislopen.”
  • Maar voor Demir en N-VA ligt het niet zo eenvoudig: ook de lokale N-VAafdelingen in West-Vlaanderen staan niet te springen. En lokale kopman en Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA), die altijd de ‘groene flank’ van de partij vertegenwoordigde, sprak zich al uit voor een ondergrondse leiding. Ook Demir mag tot die ‘groene vleugel’ van N-VA gerekend worden.
  • Voor de zomer moet de Vlaamse regering de knoop doorhakken. Maar een eenzijdige beslissing om het bovengronds te doen, levert hoe dan ook een stortvloed aan juridische klachten op: dat kan, net zoals in het Oosterweeldossier, veel extra tijd en geld kosten. 
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.