De-dollarisatie in Kenia: President Ruto roept op om minder op dollar te steunen

De-dollarisatie in Kenia: President Ruto roept op om minder op dollar te steunen
President van Kenia, William Ruto – Spencer Platt/Getty Images

De Keniaanse president, William Ruto, hield deze week in het parlement van Djibouti een pleidooi om de internationale handel tussen de twee Afrikaanse landen meer in de eigen valuta te betalen.

Waarom is dit belangrijk?

 Hiermee wordt de trend die in veel ontwikkelende landen opkomt, verdergezet. Steeds meer landen kiezen ervoor om hun export en import in andere valuta zoals de Chinese yuan, de Indiase roepie of de Russische roebel te betalen.

In het nieuws: Nog een land dat minder op de dollar wil steunen.

  • Ruto stelde meer te willen steunen op het mechanisme van de Afrikaanse Export-Import Bank (Afreximbank) die landen in staat stelt om in hun eigen valuta te handelen.
  • Als Djibouti en Kenia vandaag de dag handel willen voeren, is dit veelal nog in dollars. Ruto twijfelt nu of dit nog zo noodzakelijk is. “Hoezo is de Amerikaanse dollar deel van de handel tussen Djibouti en Kenia? Waarom? Er is geen reden voor.” 
  • De president zei de dollar niet per se te willen bannen, alleen dat er geen echte reden is voor deze gewoonte. Het willen handeldrijven in lokale valuta onderstreept de ambitie van Kenia om de Afrikaanse landen economisch verder te integreren, zonder afhankelijk te zijn van een externe munt voor handel.
  • Rechtstreeks handelen kan zo efficiënter gestroomlijnd worden en economische groei onder Afrikaanse landen bevorderen, is de redenering.

Risico’s

  • Landen met een stabiele economie en een munt die internationaal als stabiel gezien wordt, heeft een grotere aantrekkingskracht tot handelspartners. Dit is een van de punten van kritiek die Ruto kreeg op zijn voorstel, van de Kameroense journalist Simon Ateba.
  • “Neem een klein land dat weinig handel drijft. Zodra je dat land verlaat, wordt hun valuta door bijna niemand gebruikt”, schreef Ateba. “Stel je nu een machtiger land voor met een stabiele munteenheid die overal verkrijgbaar is. Dit land produceert goederen en diensten waar wereldwijd vraag naar is en het behoudt stabiliteit, waardoor de rest van de wereld erop vertrouwt dat het zijn verplichtingen niet zal verzaken. (…) 
  • De les hier is dat wanneer de omstandigheden veranderen en een land burgerlijke onrust of economische onrust ervaart, zijn valuta kan instorten, wat leidt tot de opkomst van een stabielere en meer algemeen geaccepteerde valuta.”

De-dollarisatie is hip

  • Steeds meer landen roepen om minder gebruik te maken van de dollar in internationale handel, en ook steeds meer landen voegen de daad bij het woord. Pakistan, als meest recente voorbeeld, heeft voor het eerst Russische olie betaald in Chinese yuan in plaats van in dollar.
  • De BRICS-landen, het handelsblok met ontwikkelende economieën bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika gaan ook meer deze richting uit en gebruiken nu meer Chinese yuans, Braziliaanse reals en Russische roebels.
  • Ook Saoedi-Arabië wil olie die het aan China verkoopt factureren in yuans in plaats van in dollars. In Maleisië en later misschien ook de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Saoedi-Arabië kijken naar Indiase roepie.
  • Ondanks de opkomende trend, is de dollar nog steeds met voorsprong de dominante munteenheid op het internationale handelstoneel. Het aandeel van de greenback in de wereldreserves bedraagt zo’n 59 procent en is betrokken bij bijna 90 procent van de transacties op de valutamarkt. (kg)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.