Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 01 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

BRICS nemen nieuw initiatief om dollar af te voeren

Logo Business AM
Economie

22/03/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De vijf belangrijkste opkomende economieën – Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (Brics) – willen een gezamenlijk nieuw betalingssysteem ontwikkelen. Het nieuwe initiatief draagt de naam Brics Pay. Dat hebben Russische media gemeld, gebaseerd op rapporten van het Russian Direct Investment Fund (RDIF). Dit nieuwe initiatief zou een speciale online portemonnee creëren om de betalingssystemen van de vijf lidstaten te integreren.

De pilootversie van het nieuwe betalingssysteem moet in april in Zuid-Afrika worden getest. Het initiatief zou een wapen moeten zijn om de dollar op de internationale geldmarkt aan te vallen.

Spanningen

Het Russian Direct Investment Fund zou aan de ontwikkeling van het project samenwerken met zijn partners uit China en India aan het project, die immers over de nodige technologieën zouden beschikken om het systeem te lanceren. De service zal vergelijkbaar zijn met bestaande systemen zoals Apple Pay en Samsung Pay.

Gebruikers zullen betalingen met een smartphone-applicatie kunnen verrichten, ongeacht de valuta die aan de account van de klant is gekoppeld. Er komt een speciaal cloudplatform om de nationale betalingssystemen van de vijf deelnemende landen met elkaar te verbinden.

“Het eigen betalingssysteem van de Brics moet de afhankelijkheid van transnationale betalingsorganisaties aanzienlijk kunnen verminderen,” zeggen de betrokkenen. “Die grotere zelfstandigheid is vooral belangrijk bij geopolitieke spanningen.”

De president van de Russische Kamer van Koophandel benadrukte daarbij dat de integratie van de nationale betalingssystemen een topprioriteit vormt voor het Brics-blok, rekening houdend met de volatiliteit op de financiële markten en de dollarkoers.

Dedollarisering

Met deze maatregel hopen de Brics-landen een beslissende stap te kunnen zetten om tot een dedollarisering te komen. Zij hopen dat Brics Pay uiteindelijk de klassieke internationale betaalplatformen van Visa en Mastercard zullen kunnen vervangen.

Momenteel eist de Amerikaanse dollar op de internationale geldmarkten immers een grote suprematie op. De dollar is dan ook de belangrijkste valuta van de wereldreserve. De Amerikaanse munt wordt in 60 procent van de buitenlandse reserves gebruikt, tegenover een aandeel van 20 procent voor de euro en 1,4 procent voor de Chinese yuan. De dollar is bovendien ook in de buitenlandse handel de aangewezen betalingsmethode.

Sinds hij president van de Verenigde Staten is geworden heeft Donald Trump echter al herhaaldelijk gedreigd de dollar als een wapen te gebruiken. Sindsdien hebben verschillende landen – waaronder China, Rusland, Venezuela en zelfs de Europese Unie – dan ook stappen ondernomen om hun afhankelijkheid van de dollar in internationale transacties af te bouwen.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks