De beste spaarformule voor een kind

Sparen voor je kind is voor de meeste ouders de gewoonste zaak van de wereld. Op die manier kun je je immers indekken tegen hoge kosten in de toekomst, zoals een studie of het behalen van een rijbewijs, Sparen kan echter op een heleboel verschillende manieren variërend van geld thuis bewaren (in een oude sok) tot geld voor een langere tijd vastleggen in één of meerdere deposito’s.

Tip! Vergelijk hier de voordelen van een spaarrekening voor je kind

AanbiederGratis adviesBekijk alle voordelen
Tip: 100% online, hoge opbrengst en beschermd tot € 100.000 per spaarder!Berekenen
Tip: heel hoge rente!Berekenen
Tip: Uw geldreserve is altijd beschikbaar!Berekenen

Een spaarformule kiezen voor je kind

Natuurlijk wil je, als ouder, het meeste halen uit het geld dat je spaar voor de toekomst van je kind. Het is dus van belang om een spaarformule te kiezen die het beste past bij je persoonlijke wensen en voorkeuren. Je kunt bijvoorbeeld geld voor een langere tijd vastzetten op een deposito en tussentijds geen geld opnemen.

Wanneer je tussentijds wel de mogelijkheid wilt hebben dan is het parkeren van geld op een spaarrekening de aangewezen oplossing. In dat geval dien je je echter wel af te vragen of je gaat voor de wat hogere rente van een online spaarrekening of een speciale spaarrekening voor kinderen (vaak met een welkomstcadeautje en een getrouwheidspremie). De effectieve rente zal bij een deposito echter hoger zijn dan bij een online spaarrekening, terwijl deze laatste spaarformule ook een hogere rente oplevert in vergelijking tot de meeste kinderspaarrekeningen.

Vergelijken is lonend

Geld sparen voor je kind is een goed streven, maar verdiend wel de nodige aandacht als je het meeste uit het gespaarde geld wilt halen. Door eerst te bepalen wat je verwacht van een spaarformule kun je er al snel achter komen of je voor een spaarrekening of voor een deposito moet kiezen. Indien je verwacht dat je tussentijds toegang moet hebben tot het gespaarde geld dan is het bijvoorbeeld aan te bevelen om te kiezen voor een spaarrekening. De lagere rentevergoeding dien je dan voor lief te nemen.

Indien je spaart voor de financiering van bepaalde kosten, zoals een studie, dan kun je ook nog kiezen voor een spaarrekening op je eigen naar zodat je kind het geld niet uit kan geven. Het is altijd wel verstandig om een aparte spaarrekening te openen voor je kind als spaardoel. Zo houd je het spaargeld apart van bijvoorbeeld het geld dat je opzij legt voor bijvoorbeeld een vakantie.

Je hebt het snelst het benodigde spaargeld voor je kind bijeen wanneer je tegen de hoogste rente spaart. Wanneer je al een geldbedrag tot je beschikking hebt dat je opzij wilt zetten voor de toekomst van je kind dan kun je een spaardeposito openen. In dit geval mag je het geld echter tussentijds niet opnemen, maar je krijgt wel een vaste en hogere rente in vergelijking tot die op een spaarrekening.

Een speciale kinderspaarrekening

Met een kleiner spaardoel voor ogen, of als je samen met je kind wilt sparen dan is een reguliere spaarrekening, of eventueel een kinderspaarrekening, doorgaans geschikter. Op een kinderspaarrekening wordt dikwijls een wat hogere rente en leuke extra’s gegeven bij de opening. In sommige gevallen krijgt het kind ook tussentijds een extraatje, zoals bij een verjaardag.

Als je een kinderspaarrekening opent dan is het wel goed om vooraf te weten of de ze rekening aansluit bij je persoonlijke wensen, bijvoorbeeld doordat deze rekening een opnamebeperking hanteert voor je kind of dat deze juist geen beperkingen kent. Maar ook dien je te kijken of je tussentijds geld op de rekening kunt storten of dit juist op kunt nemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20