‘De Belgische reactie, daar heb ik maar een paar woorden voor over: hypocriet en laf’

Binnen de Belgische regering is er druk van Groen en de socialisten om toch maar een stevig standpunt in te nemen in de escalatie van geweld tussen Israël en de Palestijnen. Gisteren kwam minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) met een statement, vanmorgen zat ze zowel op de VRT als op LN24 over de zaak.

  • Ze had het over een ‘heel moeilijke situatie, die escalatie, waarbij de burgerbevolking wordt getroffen’. Daarbij hoopt ze op een Europees initiatief: ‘We moeten de diplomatie gebruiken, maar met 27 landen, met de EU, is het altijd moeilijk om één standpunt te hebben. Dus een samenhangende aanpak van de discussie is nodig’, zo stelde ze.”
  • Over harde maatregelen, zoals op links binnen de regering wordt geopperd, hield ze de boot af: ‘Ik hoor mensen vragen om sancties. Maar wij zijn niet de eersten die dat moeten doen, we moeten eerst de dialoog op gang brengen, eerst een staakt-het-vuren afdwingen.’
  • Ondertussen komt er tegengas vanuit Israël zelf. Daar zijn ze danig geschrokken van de kracht van Hamas, die met militaire hulp van Iran gisteren een enorm tegenoffensief lanceerde: meer dan 1.000 raketten werden richting Israël gelanceerd.
  • Het Israëlische leger blijft ondertussen de Gazastrook bestoken, met al meer dan 40 doden tot gevolg, waaronder zeker 12 kinderen.
  • De Israëlische ambassadeur Emmanuel Nahshon (foto boven) haalde vanmorgen op LN24 keihard uit naar de Belgische regering. ‘Bevriende landen – de VS, Duitsland, het UK – die steunen allemaal Israël op een onvoorwaardelijke en duidelijke manier. We hebben het recht ons te verdedigen tegen deze aanvallen. Maar de Belgische reactie, daar heb ik maar een paar woorden voor over: hypocriet en laf‘, zo stelde hij.
  • Hij wil ook niet weten van een staakt-het-vuren ‘wanneer er de laatste 24 uur dergelijke aanvallen op ons gelanceerd zijn’. 
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20