De 10 gewoontes en eigenschappen van authentieke mensen, volgens een specialist in emotionele intelligentie

Authenticiteit is een menselijke eigenschap die veel moeilijker te bereiken valt dan je zou denken. Om authentiek te zijn, moet je je eigen acties beheersen en verzekeren dat ze overeenkomen met je geloof en behoeften. Hier zijn tien eigenschappen van echt authentieke mensen.

“Wees jezelf. Alle anderen zijn al ingenomen.” Die woorden sprak Oscar Wilde ooit, maar toch klinkt het eenvoudiger dan het is. Externe druk maakt het vaak lastig om authentiek te zijn, aangezien je geforceerd wordt om dingen te doen waar je jezelf niet goed bij voelt. Bijna iedereen heeft ooit het gevoel gehad dat gepaard gaat met het falen van authentiek gedrag. Onderzoekers van Harvard, Columbia en Northwestern hebben het probleem gezamenlijk op een wetenschappelijke manier benaderd.

Wanneer mensen er niet in slagen authenticiteit te bereiken, dan voelen ze zichzelf ook niet goed. Het lijkt alsof onze hersenen weten dat we een leugen leven. Maar hoe slaag je er dan wel in om je authentiek te gedragen? “Ik wist niet dat je authentieke zelf zijn me zo rijk zou kunnen maken als ik nu ben. Als ik dat wel geweten had, dan was ik er al veel eerder mee begonnen”, zei tv-presentatrice Oprah Winfrey. Maar gemakkelijk is het dus niet, zeker als je al je hele volwassen leven een rol speelt.

Authentieke mensen hebben een paar duidelijke waarneembare gewoontes die iedereen kan observeren en overnemen. Op die manier kunnen ze in harmonie met hun ware zelf leven. Hier zijn tien eigenschappen die je moet nastreven volgens Travis Bradberry, auteur van het boek Emotional Intelligence 2.0 en medeoprichter van de organisatie TalentSmart.

1. Ze helpen anderen om authentiek te zijn

Wie authentiek is, speelt zelf geen rol, en verwacht ook niet van anderen dat ze dit doen. Ze geven mensen nooit het gevoel dat ze zich op een bepaalde manier moeten gedragen. Hun eigen toewijding om authentiek te zijn, geeft anderen zo de vrijheid om zelf authenticiteit na te streven.

2. Ze laten negatieve mensen los

Authentieke mensen hebben te veel respect voor zichzelf om hun tijd te steken in mensen die hen slecht behandelen of slechte wil tonen. Bovendien hebben ze ook te veel respect voor anderen, zodat ze hen niet zullen forceren om zichzelf te veranderen. Ze laten hen daarom dus gewoon los, niet omdat ze kwaad zijn, maar uit belang voor hun eigen authenticiteit.

3. Ze drukken hun eigen mening uit, ook al maakt die hen niet populair

Authentieke mensen zijn niet bezig met het beeld dat anderen van hen hebben. Ze doen nooit aan kuddegedrag of groepsdenken om populair over te komen. Ze zijn immers niet in staat om zich op een manier te gedragen die niet in overeenstemming is met hun eigen principes, ook al kan dat gevolgen hebben. Zo liegen ze nooit tegen anderen, en al zeker niet tegen zichzelf.

4. Ze hebben vertrouwen

Veel stress ontstaat wanneer we denken dat iemand gaat ontdekken dat we bijvoorbeeld niet zo slim of ervaren zijn als we ons gedragen. Authentieke mensen hebben dat angstgevoel niet. Hun zelfvertrouwen halen ze uit het feit dat ze niets te verbergen hebben. Ze zijn gewoon zoals ze bij anderen overkomen. Ook voor wie professioneel een leidinggevende functie heeft, is authentiek gedrag cruciaal.

5. Ze verkiezen serieuze conversaties boven zinloos geroddel

Eleanor Roosevelt zei ooit: “Briljante breinen bespreken ideeën. Gemiddelde breinen bespreken gebeurtenissen. Zwakke breinen bespreken mensen.” Authentieke mensen zullen nooit over anderen roddelen. Je zal hen ook nooit een mening horen uiten over een schandaal bij een beroemd persoon. Ze weten dat dit culturele valkuilen zijn, en focussen zich liever op de dingen die er echt toe doen.

6. Ze evalueren advies dat ze van anderen krijgen

Authentieke mensen zijn zeker bereid om advies van anderen over te nemen, maar niet zonder het eerst te evalueren. Het is niet omdat iemand anders het zo doet dat ze het zelf blindelings moeten overnemen. Ze bekijken advies vanuit een kritisch standpunt om te bepalen of het op hen van toepassing kan zijn.

7. Ze klagen niet over problemen

Mensen klagen wanneer ze denken een bepaalde situatie te danken te hebben aan de fout van iemand anders. Of wanneer ze verwachten dat het de taak van iemand anders is om een probleem op te lossen. Authentieke mensen beseffen echter dat zij, en niemand anders, zelf voor hun leven verantwoordelijk zijn. Dus waarom zouden ze er dan over klagen?

8. Ze zijn gemotiveerd

Authentieke mensen zitten nooit zonder motivatie aan hun bureau te werken. Ze verwachten niet dat hun baas het werk interessanter zal maken, en zijn uit zichzelf gemotiveerd om optimaal te presteren.

9. Ze maken het beste van elke situatie

Authentieke mensen zijn zich bewust van de realiteit waarin ze leven. Als het even niet gaat zoals ze het zelf zouden willen, maken ze niet de fout om de situatie te ontkennen. Ze klagen ook niet over hoe het wel zou moeten zijn. Ze nemen de werkelijkheid zoals die is en als ze er niets aan kunnen veranderen, maken ze er gewoon het beste van.

10. Ze voelen zich niet gestrest wanneer iemand hen niet graag heeft

Het is nooit leuk als je weet dat iemand je niet graag heeft. Maar dat slechte gevoel komt vooral door het feit dat je jezelf afvraagt wat je verkeerd doet en hoe je dat kunt oplossen. Authentieke mensen veranderen zichzelf nooit om de mening van iemand anders te doen veranderen. Ze aanvaarden dat andere mensen het recht hebben om een bepaalde mening te uiten, zelfs als die negatief is voor hen zelf.

Meer