David Clarinval oogst een storm van kritiek over niet nagekomen beloftes

  • De MR heeft niet veel voetafdruk in de regering, onder meer een gevolg van Didier Reynders (MR), die een post kreeg als Europees Commissaris, waardoor de Franstalige liberalen minder kregen bij de verdeling van de ministerportefeuilles. Maar één strohalm, zeker in deze crisis, is er wel: de minister van Middenstand David Clarinval (MR).
  • Omdat Sophie Wilmès (MR) als minister van Buitenlandse Zaken weinig te maken heeft met de crisis, rekent men bij de Franstalige liberalen op Clarinval, die al vaker de middenstand stevig verdedigdeDat doet hij als trouwe soldaat van voorzitter Georges-Louis Bouchez.
  • Maar nu lijkt Clarinval z’n vingers stevig te schroeien aan een belofte die hij aan de winkeliers deed om een dubbel overbruggingsrecht uit te keren. Dat schrijven La Libre en De Standaard. Die belofte op een bijkomende financiële premie deed de minister van Middenstand vorige week, na het Overlegcomité waarop beslist werd dat in niet-essentiële zaken enkel nog op afspraak kan gewinkeld worden.
  • In een persbericht beloofde Clarinval zo’n premie voor de contactberoepen, voor de reissector én de niet-essentiële winkels die via afspraak moeten gaan werken.
  • Maar dat was helemaal niet afgesproken binnen de regering, waar niemand veel zin had om de MR-minister te hulp te schieten. En dus moet Clarinval nu in het stof bijten: hij krabbelde gisteren terug en kondigde aan dat die dubbele premie er niet komt. Alleen als je echt je zaak moet sluiten kan het.
  • Daar leverde woeste reacties op van de middenstanders en winkeliers. Die zegden hun ‘vertrouwen op in de politiek’ en gaven Clarinval er flink van langs. Die riep in het Parlement op om de zaak opnieuw te bekijken, maar veel bondgenoten zijn er niet in de regering.
  • Integendeel. Daar dook nog een andere discussie op. Want voor de maand maart, die slechts vier sluitingsdagen telde onder de coronamaatregelen, zouden ook de rechten op de dubbele overbruggingspremie gelden. Zij hebben dus de inkomsten van een bijna volledige maand, plus dan de premie. Die toegift aan de contactberoepen verdedigde Clarinval met hand en tand en mag hij nu houden. Maar ook dat scheelde dus niet veel.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20