David Beckham stapt in e-sports

De Britse voetballer David Beckham koopt ‘een significant minderheidsbelang’ in het net opgerichte e-sportsbedrijf Guild. Daarmee wordt hij de tweede grootste aandeelhouder naast de investeringsmaatschappij Blue Star Capital.

De Londense start-up Guild is bezig aan een kapitaalronde en hoopt 25 miljoen pond (28 miljoen euro) op te halen. Door de lockdowns als gevolg van het coronavirus hebben e-sports, waarbij gamers het wereldwijd tegen elkaar opnemen in hun favoriete games en daar geld mee verdienen, een enorme vlucht vooruit genomen en Guild hoopt daarop te kapitaliseren.

Academie

Het sprak voor zijn opstart ex-voetballer David Beckham aan, die via zijn investeringsmaatschappij DB Ventures een onbekend bedrag in het bedrijf pompt en de tweede grootste aandeelhouder wordt. De grootste aandeelhouder is de investeringsmaatschappij Blue Star Capital, die focust op ‘nieuwe technologieën’. Guild wordt geleid door Carleton Curtis, die eerder de strategie uittekende voor de games van ‘Overwatch’-maker Activision Blizzard.

Guild wil teams van e-sporters samenstellen en een soort van academie oprichten waar ze de sport onder de duim krijgen. Het wil daarvoor lessen uit fysieke sporten gebruiken om hun spelers te verbeteren. De teams zullen wedijveren in de games ‘Rocket League’ – waar u met autootjes tegen elkaar voetbalt -, het voetbalspel ‘Fifa’ en de survivalgame ‘Fortnite’.

Imperium

Voor het coronavirus toesloeg, had de consultant PwC berekend dat de volledige e-sportsmarkt zou groeien van 980 miljoen dollar (874 miljoen euro) naar 2 miljard dollar in 2023. Dat cijfer is volgens PwC ondertussen al ‘achterhaald’ door de plotse enorme aandacht. Maar om dat toch even in perspectief te plaatsen: de volledige sportmarkt is 470 miljard dollar waard.

Beckham, die onder andere bij Manchester United en Real Madrid speelde, stopte in 2013 met voetballen en bouwde sindsdien een zakenimperium uit. Hij heeft onder meer een belang in de voetbalclub Inter Miami, zijn eigen brillenmerk en het whiskymerk Haig Club dat hij samen met Guiness-producent Diageo op de markt bracht.

In 2001 probeerde hij ook zijn eigen voetbalclub op te richten, maar die moest na enkele jaren opgedoekt worden door een gebrek aan belangstelling.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20