Samengevat. China worstelt met de gevolgen van de instorting van zijn vastgoedzeepbel, met zwakke verkopen en een opeenhoping van voorraad, waardoor het nu meer dan vijf jaar zal duren om de overtollige voorraad kwijt te raken. Dit heeft geleid tot een verwachte toename van de export van goedkope bouwmaterialen wereldwijd. Terwijl binnenlandse prijzen dalen en de vraag naar woningen afneemt door een krimpende bevolking en hogere levensstandaarden.
Dalende verkopen en bevolkingsafname zadelen China op met overtollige huisvesting voor 150 miljoen mensen
Waarom is dit belangrijk?
De vastgoedcrisis in China heeft verstrekkende gevolgen voor de mondiale economie, van de druk op internationale grondstoffenprijzen tot de mogelijke overvloed aan goedkope bouwmaterialen op de wereldmarkt. Dit beïnvloedt niet alleen de lokale Chinese markt en economie, maar heeft ook een domino-effect op wereldwijde productieketens en de financiële stabiliteit van regio's die afhankelijk zijn van de bouwsector.In het nieuws. De vraag naar woningen in China daalt, terwijl de prijzen voor woningen en bouwmaterialen dalen.
- Met een overcapaciteit die ruimte biedt om 150 miljoen mensen te huisvesten, is er een intense prijsconcurrentie gaande. De totale onverkochte woonruimte eind 2023 bedroeg bijna 5 miljard vierkante meter.
- De malaise in de woningmarkt raakt lokale economieën hard. Met mislukte veilingen voor landgebruiksrechten en stijgende schulden voor infrastructuurprojecten. Dat ondanks
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.