Dalende rente geeft Nasdaq een boost

De Amerikaanse tienjaarsrente is opnieuw aan het dalen. Dat is goed nieuws voor Nasdaq. Een dalende rente doet de techaandelen opnieuw blinken.

De Amerikaanse tienjaarsrente bedroeg omstreeks 20 uur 1,68 procent. Dat is ruim 4 procent minder dan het hoogtepunt op 18 maart. Toen was de rente gestegen tot 1,75 procent. Die stijging werd enkele uren na de vergadering van de Federal Reserve ingezet. Tijdens een persconferentie liet de voorzitter Jerome Powell weten dat de Amerikaanse Centrale Bank het huidige monetaire beleid handhaaft.

Beleggers lonken opnieuw naar tech

Nu de tienjaarsrente opnieuw daalt, lijkt het vertrouwen in techaandelen terug te keren. De Nasdaq heeft de eerste beursdag van de week 1,25 procent in de plus afgesloten. Vraag is of de techindex die groei kan aanhouden deze week. Nasdaq heeft vorige week voor de vierde keer in vijf weken tijd terrein verloren. De Dow Jones deed er 0,3 procent bij en de S&P500 won 0,7 procent.

Tesla heeft vandaag een opvallende liefdesbrief gekregen van ARK Invest. De fondsbeheerder Cathie Wood verwacht dat de koers van de elektrische wagenproducent tegen 2025 kan stijgen tot 3.000. In het meest positieve scenario ziet de fondsbeheerder de koers zelfs stijgen tot 4.000 dollar. De stijging vandaag bleef weliswaar beperkt tot 2,3 procent.

Winst voor Microsoft en Apple

Ook de overige techaandelen hadden maandag de wind in de zeilen. Microsoft won 2,45 procent en Apple schoot 2,85 procent hoger. Google steeg met 0,2 procent.

Veel experts verwachten weliswaar dat de rente dit jaar zal blijven stijgen. Een economische heropleving en inflatie lijken onvermijdelijk in 2021. Techbeleggers zullen dan ook ongetwijfeld de monetaire beleidsbeslissingen van de Fed op de voet volgen. Sommige landen, waaronder Rusland, hebben overigens al de belangrijkste rentetarieven verhoogd. Bij zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank liggen er nog niet zo’n plannen op tafel.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20