Dagelijks worden vijf mensen slachtoffer van online beleggingsfraude: “Dit is nog maar het topje van de ijsberg”

Door de lage rente zoeken meer en meer Belgen naar lucratieve alternatieven voor het spaarboekje. Dat is ook de fraudeurs niet ontgaan. De beurswaakhond FSMA ontvangt gemiddeld vijf berichten per dag over online beleggingsfraude. De toezichthouder waarschuwt dat dit nog maar het topje van de ijsberg is.

Waarom is dit belangrijk?

Fraudeurs proberen op allerhande manieren aan de haal te gaan met je geld, gaande van phishing tot CEO-fraude. Ze richten ook meer en meer hun pijlen om mensen die (een deel van) hun zuurverdiende spaarcenten willen beleggen. De criminelen pakken onder meer uit met zeer aanlokkelijke voorstellen of doen zich voor als een gekend bedrijf.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: De FSMA heeft dit jaar al 1.403 meldingen ontvangen over online beleggingsfraude. Dat komt neer op gemiddeld vijf per dag.

  • In totaal hebben de criminelen in 2023 al voor 10,89 miljoen euro buitgemaakt, oftewel 1,21 miljoen euro per maand.
  • De beurswaakhond kon na onderzoek dit jaar al 172 bedrieglijke entiteiten identificeren. De meldingen die bij de FSMA binnenlopen, geven aan dat de slachtoffers gemiddeld voor 17.314 euro zijn opgelicht.
  • “Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Heel wat fraude wordt niet gemeld”, waarschuwt de toezichthouder. Daarom start de FSMA samen met Wikifin een sensibiliseringscampagne.
    • “We willen beleggers bewust maken van het feit dat vertrouwen in de aanbieder een van dé belangrijkste factoren in hun keuzes moet zijn. We bieden hen dan ook bruikbare tools aan om fraudeurs in de toekomst zelf te slim af te zijn’, aldus Jean-Paul Servais, voorzitter van de FSMA.
  • De campagne is gericht op alle leeftijden. De cijfers van FSMA tonen aan dat vooral Belgen tussen 40 en 70 jaar oud het vaakst slachtoffer worden van online-fraudeurs. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat deze groep doorgaans over meer financiële mogelijkheden beschikt.
    • De overheidsinstantie voegt er wel aan toe dat ook twintigers en dertigers in de val kunnen lopen. “De online fraudeurs zijn bijzonder inventief en gebruiken allerlei, vaak professionele manieren om iemand om de tuin te leiden en het vertrouwen te winnen. Per e-mail of telefoon, via valse advertenties op sociale media”, zegt Servais.

Hoe voorkomen dat je het slachtoffer wordt van online beleggingsfraude

Tips: Naar aanleiding van die nieuwe campagne geeft de FSMA enkele tips om je te wapenen tegen dergelijke wanpraktijken.

  • Controleer altijd de identiteit van de aanbieder.
    • Op de site van de FSMA kan je de identiteit van elke aanbieder van financiële diensten of producten aanbiedt, controleren. De waakhond houdt ook een overzicht bij van ondernemingen die op onregelmatige wijze actief zijn in ons land.
  • Pas op voor oplichters die zich voordoen als gekende bedrijven.
    • Voor fraudeurs is het belangrijk dat je hen vertrouwt. Daarom doen zij zich vaak voor als een gekend bedrijf, zoals jouw bank. In dat geval wordt er gesproken over “cloned firms”. Hier vind je er meer informatie terug.
  • Stort niet zomaar geld op een buitenlandse rekening.
    • De FSMA waarschuwt om nooit onmiddellijk in te gaan op een aanbod. “Dat geeft je tijd om alle nodige informatie op te zoeken over de aanbieder. Kijk zeker de URL en het e-mailadres goed na. Een adres in het buitenland, zeker buiten de Europese Unie, maakt het moeilijk de aanbieder opnieuw te contacteren als je later in de problemen zou zitten”, klinkt het.
    • Wees ook altijd kritisch wanneer je een aanbod krijgt. De gouden regel blijft: Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat ook. Wees voornamelijk op je hoede als iemand complexe beleggingen wil verkopen.
  • Neem contact op met de FSMA.
    • Indien je vragen hebt, of met twijfels zit, kan je altijd de FSMA contacteren. Je kunt hier een contactformulier invullen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.