Cyberexpert Stijn De Ridder: “Doe bankverrichtingen enkel via de app of de website van de bank, nooit via een link”

Geschreven met branded content van itsme® 

Hoe kan je met alle vertrouwen het internet op? En hoe voorkom je phishing, hacking, spoofing of whaling? De nieuwe podcastreeks ‘What the hack!’ biedt antwoord. Gastvrouw Erika Van Tielen nodigt telkens een expert uit. In de eerste aflevering gaat commissaris Stijn De Ridder dieper in op phishing. “Het kan iedereen overkomen.”

“In 2021 kregen we bij onze Politiezone 2.242 aangiftes van phishing en aanverwanten binnen. De slachtoffers waren in totaal zo’n 7 miljoen euro kwijt.” Stijn De Ridder, als commissaris bij de Politiezone Antwerpen gespecialiseerd in cybercriminaliteit, is duidelijk: phishing, hacking, spoofing en whaling zitten in de lift. 

En iedereen is er vatbaar voor. “Er is geen bepaalde leeftijdscategorie die eruit springt in onze cijfers”, klinkt het bij Stijn De Ridder. “Dit overkomt zeker niet enkel senioren of mensen die minder digitaal onderlegd zijn.”

De beste tips tegen phishing

In de eerste aflevering van ‘What the hack!’ vertelt Philip De Bie, VP IT bij industriespeler Picanol, over de hacking die het bedrijf begin 2020 meemaakte en hoe het nu anders met cyberveiligheid omgaat. 

Stijn De Ridder zorgt als expert voor het kader en de cijfers, maar hij deelt ook zijn beste tips om phishing te voorkomen. “Er zijn heel wat tips, maar de belangrijkste tip is om je bankverrichtingen enkel via de bankapp of de website van je bank te doen, nooit door op een link te klikken. Tip de url letter voor letter in en zoek de site dus niet op via een zoekmachine. Ook apps download je best enkel via de officiële app stores, niet via zoekmachines of links.”

“Je bank belt je nooit op”

Andere tips van de cyberexpert? “Neem de tijd om je een aantal vragen te stellen: verwacht ik het bericht wel? Klopt de inhoud? Wie is de afzender? Twijfel je? Schakel dan de hulp in van vrienden en familie. Daarnaast hou je best in het achterhoofd dat banken of overheidsinstanties je nooit zullen opbellen of aan de deur zullen staan met de vraag persoons- of bankgegevens online in te geven of verrichtingen te doen. Ga er dus nooit op in.”

Benieuwd naar het verhaal van Picanol? Of wil je zelf phishing of hacking voorkomen? Beluister nu de eerste aflevering van ‘What the hack!’.

Een woordje uitleg…

  • Hacking: Wanneer iemand binnendringt in een computersysteem zoals dat van een bedrijf. Dergelijke inbraak heeft vaak criminele bedoelingen en wil schade berokkenen of het betalen van een afkoopsom afdwingen (=cracking). Er bestaat evenwel ook ethisch hacken, waarbij de hacker goede bedoelingen heeft en op zoek gaat naar kwetsbaarheden met als doel cybercriminaliteit te voorkomen. Hacking wordt ook vaak gebruikt als een parapluterm voor verschillende vormen van cyberaanvallen.
  • Phishing: een cyberaanval waarbij e-mail of tekstberichten worden gebruikt als wapen om gevoelige informatie van personen en klanten te bemachtigen. Meestal bootst de fraudeur een website na, geregistreerd onder een valse domeinnaam, om gebruikersnamen, wachtwoorden, bankgegevens of creditcardgegevens te verkrijgen.
  • Spoofing: een vorm van phishing waarbij cybercriminelen een andere identiteit aannemen. Als zogenaamde medewerker van een bank of ander bedrijf ontfutselen ze geheime (bank)gegevens of maken ze geld afhandig. Spoofing gebeurt via verschillende kanalen en varianten zoals e-mail, een nagemaakte website of het toe-eigenen van een bestaand telefoonnummer.
  • Whaling: Een vorm van phishing gericht op het bekomen van gegevens van topbestuurders in bedrijven, zoals CEO’s, CFO’s, enz. om zo toegang te krijgen tot gegevens van het bedrijf.
  • Ransomware: Door schadelijke software (=malware) worden bestanden en systemen van bedrijven vergrendeld. Om dit dan terug te ontgrendelen vragen de hackers om losgeld, vaak in bitcoins of andere cryptovaluata. De criminelen betalen is jammer genoeg geen garantie om de “bevrijding” van de bestanden.
  • CCB: Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) is de nationale autoriteit voor cyberveiligheid in België. Het CCB superviseert, coördineert en waakt over de toepassing van de Belgische cyberveiligheidsstrategie.

What the hack!, een podcast in samenwerking met itsme® itsme-id.com

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.