Cultuursector legt grieven voor aan regering en ‘voelt zich gehoord’

De cultuursector en bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) zaten dinsdagnamiddag samen voor overleg over maatregelen om de noodlijdende sector er weer bovenop te helpen.

Het overleg heeft niet meteen concrete zaken opgeleverd, maar de vertegenwoordigers van de ‘crisiscel cultuur’ zijn tevreden dat Jambon tenminste heeft willen luisteren. Die laatste benadrukte in een persbericht dat de sector professioneel is en al bewezen heeft dat ze coronaveilig kan werken.

Dat apprecieert muzikant Tom Kestens, die bij de vergadering aanwezig was. ‘Het is belangrijk dat het publiek hoort dat we coronaproof kunnen werken’, zegt hij aan de openbare omroep VRT.

In de steek gelaten

Kunstenaars en organisatoren van evenementen voelden zich lang in de steek gelaten door de regering in de hele coronacrisis. Plots werden alle optredens en evenementen geschrapt, waardoor acteurs en muzikanten, die vaak freelance werken, in een klap geen enkele bron van inkomsten meer hadden.

Ook concert- en theaterzalen konden niets meer organiseren. Dinsdag besliste de Antwerpse concertzaal De Roma nog om de rest van dit jaar gesloten te blijven om de kosten te beperken. ‘Concerten plannen, promoten en weer afgelasten is immers een intensieve en dure zaak’, klinkt het in een mail. Ook het Sportpaleis gaf al aan dat concerten organiseren voor 100 man geen zin heeft.

Aanpassing regels

De regels zijn nu dat er 100 mensen binnen een voorstelling mogen bijwonen en 200 mensen buiten. Maar vanuit de sector klinkt al langer de roep om dat te veranderen. Er wordt gevraagd om dat cijfer te bepalen in functie van de zaal en zolang er genoeg afstand kan zijn tussen elke bubbel. ‘Want er is uiteraard een heel verschil tussen 100 man in het Sportpaleis en 100 man in een kleine club’, klonk het maandag.

De crisiscel gaat nu samen met virologen de regering adviezen geven voor de volgende Nationale Veiligheidsraad op donderdag. Daar kondigt premier Sophie Wilmès (MR) mogelijks nieuwe maatregelen aan en de crisiscel hoopt dat er versoepelingen voor de cultuursector op de planning staan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20