Cryptomunt Ethereum doet het dit jaar beter dan Bitcoin – Morgan Stanley geeft 4 redenen waarom

De tweede populairste cryptomunt (en sterkst presterende altcoin) is dit jaar met ongeveer 240 procent gestegen, terwijl ’s werelds bekendste cryptomunt minder dan 38 procent erop is vooruitgegaan. Wat ligt aan het succes van Ethereum ten grondslag? Morgan Stanley denkt het antwoord te hebben.

De marktkapitalisatie van Ether is nog steeds minder dan de helft van die van Bitcoin. Maar: de handelsvolumes voor de kleinere munt stegen tot 600 miljard dollar in mei – 60 procent hoger dan de Bitcoin-volumes, volgens Morgan Stanley.

Er zijn enkele belangrijke redenen voor de sterke prestatie van Ether, weet de investeringsbank, die vorige week haar visie op crypto in een notitie bijwerkte.

1. Energieverbruik

  • Een belangrijke factor om te overwegen als we kijken naar waarom Ether momenteel beter presteert dan Bitcoin, is het energieverbruik.
  • ‘ETH wordt beschouwd als meer “groen” dan Bitcoin,’ schreven Morgan Stanley-strateeg Sheena Shah en aandelenanalisten James Faucette en Betsy Graseck in de notitie.
  • Crypto-miners gebruiken speciaal gebouwde computers om complexe wiskundige vergelijkingen op te lossen die het effectief mogelijk maken om een munttransactie door te laten gaan. Het hele proces, dat bekend staat als ‘proof of work’, is echter energie-intensief vanwege de hoeveelheid energie die de computers verbruiken.
  • Om het elektriciteitsgebruik van Ether te verminderen, is de Ethereum Foundation het proces voor de goedkeuring van transacties aan het omschakelen naar ‘proof of stake’ in plaats van ‘proof of work’.
  • Kort gezegd zou ‘proof of stake’ de noodzaak moeten wegnemen aan de enorme hoeveelheden rekenkracht die nodig zijn om transacties te valideren. De Ethereum Foundation beweert dat het meer dan 99,9 procent minder energie zal gebruiken dan voorheen.
  • ‘Toenemende zorgen over het energieverbruik van Bitcoin maakte Ether relatief aantrekkelijker,’ schreven de Morgan Stanley-experts.
  • Het is de moeite waard om op te merken dat er andere munten zijn die al draaien op proof of stake netwerken, zoals Cardano en Algorand.

2. Munten kunnen worden vernietigd

  • Bij Ether staat ook een nieuw ‘geldvoorzieningsplan’ in de steigers. Dat zal de manier veranderen waarop miners worden betaald, en Ether schaarser maken.
  • ‘Er wordt een upgrade van het protocol verwacht (genaamd EIP-1559) waarbij de vergoedingen die miners momenteel betaald krijgen (in ETH) zullen worden “verbrand” in plaats van aan mijnwerkers te worden gegeven,’ schreven de Morgan Stanley analisten. ‘ETH-geldvoorraad zal worden vernietigd, waardoor de schaarste ervan toeneemt.’

3. Gedecentraliseerde financiering

  • Andere cryptomunten dan Ether vertrouwen ook op de blockchain van Ethereum. Nog eens ter info: een blockchain is een groeiende lijst van records, blokken genaamd, die met elkaar verbonden zijn door middel van cryptografie.
  • De overgrote meerderheid van de zogenaamde ‘gedecentraliseerde financiën’ draait op de Ethereum-blockchain, merkten de Morgan Stanley-analisten op.
  • Maar er komen steeds nieuwe concurrenten bij, en Ethereum is niet langer de favoriete blockchain voor makers van cryptomunten. ‘De meeste nieuwe munten kozen ervoor om een bestaande blockchain te gebruiken, wat tot een jaar geleden vooral Ethereum was’, aldus de analisten.
  • ‘De transactiekosten voor Ethereum stegen dit jaar snel naarmate meer en meer digitale activa de blockchain gebruikten, waardoor men op de grenzen stuitte van de manier waarop Ethereum (…) is opgezet om transacties te verwerken,’ voegden ze eraan toe.

4. De koolstofvoetafdruk van Bitcoin

  • Bitcoin is de afgelopen maanden onder grote druk komen te staan door een groeiend bewustzijn van zijn energiegebruik.
  • Het heeft een CO2-voetafdruk die vergelijkbaar is met die van Nieuw-Zeeland, met een jaarlijkse productie van 36,95 megaton CO2, volgens Digiconomist. Dit is een grote reden tot bezorgdheid in landen over de hele wereld die momenteel proberen om hun koolstofuitstoot te verminderen en de klimaatverandering te bekampen.
  • Tesla-CEO Elon Musk zei vorige maand dat zijn elektrische autobedrijf zal stoppen met het accepteren van Bitcoin als vorm van betaling vanwege bezorgdheid over het milieu, waardoor de prijs van Bitcoin in een kwestie van minuten 5 procent daalde. Niettemin zei hij deze week toch dat Tesla weer Bitcoin zal gaan accepteren wanneer miners meer schone energie gebruiken.
  • Ondertussen legt China, dat een van de goedkoopste elektriciteitscentrales ter wereld heeft, strenge nieuwe regels op voor Bitcoinontginning. Toen de Chinese Communistische Partij in mei zei dat het ‘hard zou optreden tegen Bitcoin mining en cryptohandel’, daalde de prijs van Bitcoin in een paar dagen met 25 procent.
  • De analisten van Morgan Stanley merkten op dat Bitcoin-miners in het land nu bezig zijn met verhuizen (om andere energiebronnen te gebruiken) of zich aan het terugtrekken zijn, wat de prijzen niet heeft geholpen.

Bent u geïnteresseerd in een diepgaander technische analyse? Dan kunt u dit weekend op deze site meer lezen over het verschil tussen ‘proof of work’ en ‘proof of stake’.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.