Cryptomarkt is met maar liefst 3,5 miljard dollar gekrompen in 24 uur tijd

Na de flashcrash op de cryptomarkt dinsdag noteren heel wat cryptomunten nog fors onder de koers van begin deze week. In 24 uur tijd is er maar liefst 3,5 miljard dollar verloren gegaan op de cryptomarkt.

Waarom is dit belangrijk?

Heel wat cryptomunten hebben dinsdag plotsklaps heel wat terrein moeten prijsgeven. Tussen 16 en 17 uur was er sprake van een zogenaamde flashcrash, waarbij de koersen van heel wat munten zeer sterk daalde. De waarde van Bitcoin (BTC) was in een half uur tijd gedaald van 50.000 dollar naar net iets boven de 43.000 dollar.

Begin deze week zag de toekomst er nog rooskleurig uit voor de cryptobeleggers. De cryptomarkt was in augustus gegroeid met bijna 50 procent. Daarnaast kon BTC afgelopen weekend overtuigend de kaap van 50.000 dollar ronden, na al enkele dagen met die grens te flirten. Voorts was er de aanvaarding van Bitcoin als wettig betaalmiddel in El Salvador. Sinds dinsdag kunnen de inwoners van het Centraal-Amerikaanse land officieel betalen met de grootste cryptomunt op de markt. Maar net die dag namen de cryptomunten een stevige duik.

“Buy the rumor, sell the news”

Verschillende experts hadden weliswaar gewaarschuwd voor een mogelijke correctie op de markt. Mark Cudmore, macrostrateeg van Bloomberg, was daar één van. Hij waarschuwde dat veel beleggers al BTC hadden ingeslagen in aanloop naar de legalisering van BTC in El Salvador. Op het moment dat het dan zo ver was, hebben veel beleggers hun cryptovaluta’s van de hand gedaan. In de beurswereld wordt zo’n event ook wel “buy the rumor, sell the news” genoemd.

In minder dan een uur tijd hebben verschillende cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ethereum (ETH), dubbelcijferige verliezen opgetekend. Eerder deze week was 1 BTC nog ruim 52.000 dollar waard. Op het dieptepunt gisteren was de waarde even gezakt tot net boven 43.000 dollar. Ondertussen is de koers gestegen tot 46.600 dollar.

Koersverloop BTC afgelopen 24 uur – Bron: Coinmarketcap

De koers van Ethereum was dinsdag even gezakt van ruim 3.700 dollar naar 3.100 dollar. Dat was een verlies van maar liefst 16,2 procent. Intussen is de koers gestegen tot 3.400 dollar. De munt blijft daarmee 9,3 procent minder waard dan 24 uur geleden.

Koersverloop ETH afgelopen 24 uur – Bron: Coinmarketcap

3,5 miljard dollar

Als we naar de volledige cryptomarkt kijken is er in de 24 uur die volgden op de flascrash zo’n 3,5 miljard dollar in rook opgegaan. De marktkapitalisatie van de volledige cryptomarkt komt momenteel uit op 2,05 biljoen dollar.

Verschillende cryptobeurzen, waaronder Coinbase en Kraken, kampten ook met technische problemen gisteren. Zo werden er veel transacties vertraagd of zelfs geannuleerd. “We zijn ons ervan bewust dat transacties op dit moment vertraagd of geannuleerd worden en dat onze apps fouten kunnen vertonen. Ons team onderzoekt het probleem en we zullen hier een update plaatsen zodra we meer weten”, liet Coinbase gisteren weten. “Een plotselinge toename van netwerkverkeer en marktactiviteit heeft geleid tot een vertraging van onze diensten.”

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20