Cryptogroep wil zeldzame versie Amerikaanse grondwet kopen met Ethereum op veiling Sotheby’s

De cryptogroep ConstitutionDAO wil een zeldzaam exemplaar uit 1787 van de Amerikaanse grondwet op een veiling kopen. De groep beweert, op moment van schrijven, meer dan 40 miljoen dollar (35 miljoen euro) aan donaties in cryptocurrency’s te hebben ontvangen.

ConstitutionDAO is net een week voor de veiling van start gegaan, en werft geld waarmee het grondwetdocument in Ethereum kan worden gekocht.

DAO staat voor “gedecentraliseerde autonome organisatie”. Het idee van de groep is om individuen in staat te stellen samen te komen om aankopen te doen en eigendom te delen, waarbij hun transacties en bedrijfsregels worden vastgelegd op de blockchain,  dezelfde onderliggende technologie waarop cryptocurrencies als Bitcoin en Ethereum draaien.

ConstitutionDAO, zegt dat het van plan is “om de grondwet in de handen van het volk te leggen”, en hoopt minstens 45 miljoen dollar op te halen. Het is echter niet duidelijk hoe de eigendom over het document zal worden geregeld als het bod slaagt.

Dertien exemplaren

Er zijn dertien exemplaren van de in 1787 gedrukte Amerikaanse grondwet bekend van een oplage van 500 exemplaren die zijn gedrukt nadat de tekst was goedgekeurd door de Constitutionele Conventie in Philadelphia, Pennsylvania.

Donderdag vindt een veiling plaats van een van die documenten bij veilingmeester Sotheby’s. Het te koop aangeboden exemplaar is een van de slechts twee exemplaren die zich niet in de collectie van een instelling bevinden, aldus Sotheby’s.

Sotheby’s vertelde de BBC dat de groep ”geen wettelijk erkende entiteit is in de meeste rechtsgebieden. Daarom vereist Sotheby’s dat DAO bepaalde juridische stappen neemt om ervoor te zorgen dat de entiteit op dit moment kan deelnemen aan onze veilingen.”

Als gevolg hiervan heeft het project een Amerikaanse vennootschap met beperkte aansprakelijkheid gevormd om toch te kunnen deelnemen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20