Cryptocrash: vijf lessen voor beleggers

De koersen van vrijwel alle cryptomunten waren woensdag in vrije val. Welke lessen zijn er te trekken uit de ‘zwarte woensdag’ voor cryptomunten?

1/ Alle cryptomunten gingen tegelijk onderuit

De cryptocrash maakt duidelijk hoe verbonden de koersen van de cryptomunten zijn. Marktleider Bitcoin zette de neergang in en sleurde onder meer Ethereum en Dogecoin mee in de val. Woensdagnamiddag stonden vrijwel alle cryptomunten met dubbelcijferige koersverliezen op de tabellen.

Beleggers maakten geen onderscheid tussen de cryptomunten. Het betekent dat diversificatie binnen de cryptocategorie – door bijvoorbeeld je cryptobeleggingen te spreiden tussen Bitcoin, Ethereum en Dogecoin – niet lonend was, want alle munten duikelden in ongeveer dezelfde mate naar beneden.

2/ Op piekmomenten bezwijken zelfs de grootste cryptoplatformen

Wat cryptobeleggers wereldwijd de stuipen op het lijf gejaagd heeft, is dat grote handelsplatformen ofwel compleet offline gingen (Bitflyer) of grote vertragingen kenden bij de verwerking van de orders (Coinbase).

Een snelle exit uit de cryptomarkt was dus voor duizenden beleggers simpelweg onmogelijk. Het is een argument om bij grote bedragen je cryptobeleggingen te spreiden over verschillende platformen, om een volledige blokkering te vermijden.

3/ Er zijn geen toezichthouders die de boel kunnen kalmeren

Het is een open deur intrappen en het hoort bij de onderliggende filosofie van de cryptowereld, maar de cryptocrash maakte nogmaals duidelijk dat er geen beurswaakhond of andere ‘circuit breaker’ is, die bij algemene paniek de gemoederen kan bedaren.

4/ Elon Musk is baas in cryptoland

Al is er wel één iemand die die rol lijkt in te vullen: Tesla- en SpaceX-baas Elon Musk. Love him or hate him, hij is een man die met een simpele tweet de cryptokoersen kan beïnvloeden. Na zijn steuntweets voor Bitcoin versnelde het herstel van de koers.

Volgens zijn critici gaat het om pure marktmanipulatie, want als de waarde van Bitcoin stijgt, gaat ook de waarde van zijn bedrijf Tesla, dat zwaar belegde in de cryptomunt, mee omhoog.

5/ Alleen de recentste Bitcoinbeleggers staan onder water

Bitcoin was een jaar geleden ongeveer 8.000 dollar waard en bij de jaarwisseling circa 30.000 dollar. Daarna steeg de cryptomunt door tot haar hoogste koers ooit van meer dan 63.000 dollar midden april.

De koersdalingen van ‘zwarte woensdag’ zijn dus vooral dramatisch voor beleggers die pas de voorbije maanden ingestapt zijn. In de loop van woensdag dook de koers even onder 30.000 dollar, om rond 19 uur te herstellen rond 40.000 dollar.

Wie op de piek van midden april kocht en op het laagste peil van woensdag verkocht, is dus ruim de helft van zijn belegging kwijt. Maar voor wie zijn Bitcoins al langer op zak heeft, oogt het plaatje helemaal anders. Bij een koers van 40.000 dollar staat Bitcoin nog steeds met een mooie koerswinst van 33 procent tegenover het jaarbegin op de tabellen. Het komt ook neer op een indrukwekkende vervijfvoudiging tegenover een jaar eerder.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.